Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια συχνή, σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνήθως χωρίς συμπτώματα. Ο HPV μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, την περιοχή των γεννητικών οργάνων και τον φάρυγγα.

Τα προφυλακτικά βοηθούν στην πρόληψη του HPV αλλά δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία γιατί δεν καλύπτουν όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ο HPV συνήθως υποχωρεί μόνος του χωρίς θεραπεία. Ορισμένες λοιμώξεις, ωστόσο, από τον HPV προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων, τα οποία μετατρέπονται σε καρκίνο.

Οι καρκίνοι από τον HPV μπορούν να προληφθούν με εμβόλια.

Το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανό ιό ή DNA από τον ιό, επομένως δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον HPV. Το εμβόλιο HPV δεν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων από τον HPV ή ασθενειών που προκαλούνται από τον ιό HPV, αλλά για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνων.

Επί του παρόντος, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο μόνος καρκίνος που προκαλείται από τον HPV και για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου. Οι προληπτικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της νόσου όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ο στόχος του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι να βρεθούν οι προκαρκινικές κυτταρικές αλλαγές πριν γίνουν καρκίνος.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που προκαλείται από τον HPV, άλλοι λιγότερο συχνοί καρκίνοι που επηρεάζουν άνδρες και γυναίκες, είναι οι καρκίνοι του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου, του στόματος/λαιμού και του πέους.

Πεδίο του προβλήματος

Ο υψηλότερος επιπολασμός του HPV του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των γυναικών είναι στην υποσαχάρια Αφρική (24%), ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (16%), την Ανατολική Ευρώπη (14%) και τη Νοτιοανατολική Ασία (14%).

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο επιπολασμός του ιού είναι υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που ζουν με HIV, των ανδρών που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, των ατόμων με συν-λοίμωξη από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, των παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι 620.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου σε γυναίκες και 70.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στους άνδρες προκλήθηκαν από τον HPV το 2019.  Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν η τέταρτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες το 2022, με περίπου 660.000 νέες περιπτώσεις και περίπου 350.000 θανάτους παγκοσμίως. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV στις γυναίκες.

Πρόληψη-Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HPV, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. 

Τα εμβόλια κατά του HPV θα πρέπει να γίνονται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών, πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργά. 
Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε 1 ή 2 δόσεις. Τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να λαμβάνουν 2 ή 3 δόσεις. 

Ο έλεγχος κυττάρων από τον τράχηλο μιας γυναίκας για HPV χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των γυναικών για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 5-10 χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 30. Οι γυναίκες που ζουν με HIV θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 3 χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών.

 

Πηγές:
www.who.int/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο