Όλοι μας έχουμε στιγμές που θυμώνουμε – και όλοι έχουμε τους λόγους μας. Το θέμα είναι να μην αφήνουμε τα νεύρα μας να μας ελέγχουν, εμάς και τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Αντί να αποφύγετε τον θυμό σας και να τον κρατάτε μέσα σας (μέχρι αναπόφευκτα να σκάσει), η διαχείριση θυμού σάς ενθαρρύνει να κάνετε ειρήνη με όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα που έχετε μέσα σας, να τα εκφράζετε με υγιή τρόπο και να τα ξεπερνάτε.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας με υγιή και παραγωγικό τρόπο.

Κάντε μια παύση

Ο θυμός μπορεί να σας χτυπήσει ξαφνικά και έντονα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια απλή πρακτική όπως το παλιό κόλπο του να σταματήσετε και να μετρήσετε ως το 10 μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια παύση. Μπορεί να σας δώσει τον χρόνο που χρειάζεστε για να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε πιο ορθολογικά, ενώ παράλληλα σας βοηθά να σκεφτείτε πριν μιλήσετε. Συχνά, καταλήγουμε να λέμε κάτι για το οποίο μετανιώνουμε όταν μας κυριεύει ο θυμός. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κάτι που θα διδάσκατε σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, αλλά στην πραγματικότητα ένα ξέσπασμα θυμού δεν διαφέρει και τόσο πολύ αυτό εκείνη τη μακρινή για εμάς πλέον ηλικία. Συν ότι τις συμβουλές που δίνουμε στα παιδιά, τις δίνουμε για να γίνονται πιο λειτουργικοί ενήλικες, σωστά;

Σκεφτείτε γιατί είστε θυμωμένοι

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιώσουμε τη διαχείριση του θυμού μας ως αντανακλαστικό είναι να αναγνωρίσουμε αυτό που νιώθουμε. Τα ασαφή συναισθήματα είναι πιο τρομακτικά από ένα κακό συναίσθημα που έχουμε αναγνωρίσει, άρα θα μας βάλουν και σε διαδικασία να αντιδράσουμε πιο έντονα. Αναγνωρίζοντας τον θυμό σας μπορείτε να δείτε γιατί υπάρχει, άρα και πώς να τον ελέγξετε. Και, φυσικά, να θυμάστε πάντα ότι τα συναισθήματα είναι εντάξει: Είμαστε κυριολεκτικά φτιαγμένοι για να τα έχουμε και να βιώνουμε τον κόσμο μέσα από αυτά.

Βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε

Αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα, αλλά θα πρέπει να έχετε μια εργαλειοθήκη στο πίσω μέρος του μυαλού σας με στρατηγικές που να σας επαναφέρουν σε ένα μέρος ηρεμίας. Μια βόλτα στο πάρκο, ένα ντους, λίγη γυμναστική ή και μια καλή κουβέντα στο τηλέφωνο με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο μπορεί να είναι όλα καλές επιλογές. Η ενασχόληση με χόμπι που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι είναι επίσης εξαιρετικό όπλο απέναντι στα αρνητικά συναισθήματα, επειδή θα σας προσφέρει γενικότερη αίσθηση ηρεμίας και ικανοποίησης στην ζωή σας.

Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός ή η βαθιά χαλάρωση, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρόντες στη στιγμή και να αποφύγετε να παγιδευτείτε σε θυμωμένες σκέψεις. Δοκιμάστε διαφορετικές πρακτικές, όπως να χαλαρώσετε το σώμα σας μέσω της γιόγκα ή το μυαλό σας μέσω του καθοδηγούμενου διαλογισμού.

Αντιμετωπίστε τις διαφωνίες με υγιή τρόπο

Όταν ο θυμός μας προκαλείται από κάποιον άλλο άνθρωπο, μερικές φορές είναι εύκολο να γίνουμε απότομοι ή να καταλήξουμε σε κατηγορίες, ή και σε καυγά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όταν εκφράζουμε τη διαφωνία μας με ένα άτομο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε για το δικό μας βίωμα και τα δικά μας αισθήματα, αντί να ρίχνουμε την ευθύνη πάνω του.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου