Ένας στους επτά Έλληνες αντιμετωπίζει προβλήματα με τη φαρμακευτική του περίθαλψη, λόγω ελλείψεων στα φάρμακα. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου και ελαφρώς μικρότερο στην Αττική.

Την ώρα που η αναζήτηση φαρμάκων προβληματίζει μεγάλο ποσοστό πολιτών, στην Ελλάδα πετιούνται κάθε χρόνο περισσότερα από 40 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα που διενεργήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις. Τη συλλογή των δεδομένων πραγματοποίησε η εταιρεία ProRata στο διάστημα 6 - 13 Δεκεμβρίου 2023, σε δείγμα 1.000 ατόμων, αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού.

Συντονιστής της έρευνας ήταν ο Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Πολιτικής Υγείας, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Από την έρευνα, που παρατίθεται πιο κάτω, φαίνεται πως το 15,6% των συμμετεχόντων απάντησαν πως αντιμετώπισαν πρόβλημα στην πρόσβασή τους σε φάρμακα, εκ των οποίων το 88,3% ανέφεραν ως αιτία τη δυσκολία εύρεσης.

Το πρόβλημα των ελλείψεων αφορά το σύνολο των φαρμακείων: το 97,2% των πολιτών αναφέρουν πως δυσκολεύτηκαν να βρουν φάρμακο σε ιδιωτικό φαρμακείο, το 7% σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, το 6,5% σε φαρμακείο δημόσιου νοσοκομείου και το 0,5% σε κοινωνικό φαρμακείο.

Εκτός από τις ελλείψεις, προβλήματα πρόσβασης στη φαρμακευτική περίθαλψη προκαλεί η δυσκολία συνταγογράφησης λόγω προβλημάτων πρόσβασης στον γιατρό (12,6%), η αδυναμία πληρωμής της συμμετοχής (11,1%), η απουσία ασφαλιστικής κάλυψης (4,9%), η μη έγκριση της θεραπείας (1,9%) και η απόσταση από το φαρμακείο (1,7%).

Κόστος 

Προβληματισμό προκαλεί πως ένα σημαντικό εμπόδιο πρόσβασης στην Υγεία, άρα και στα φάρμακα, είναι το κόστος. Το 22% των συμμετεχόντων απάντησαν πως τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών Υγείας που χρειάζονταν επειδή δεν διέθεταν τα απαιτούμενα χρήματα.

Κάνοντας την αναγωγή στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,9 εκατομμύριο άτομα. Επιπλέον, οι ερωτώμενοι υπολόγισαν το μέσο κόστος για τις ανάγκες της υγείας τους τον τελευταίο χρόνο στα 955 ευρώ.

Περίσσευμα

Τι συμβαίνει όμως με τα φάρμακα που ήδη υπάρχουν στο κάθε νοικοκυριό στη χώρα; Πώς τα διαχειρίζονται οι πολίτες; Το ερωτηματολόγιο της έρευνας αφιερώνει αρκετές ερωτήσεις στις συμπεριφορές που σχετίζονται με το πώς καταναλώνουμε, αποθηκεύουμε, δωρίζουμε ή απορρίπτουμε εμείς οι ίδιοι τα φάρμακα που δεν μας χρειάζονται πια.

Περίπου ένας στους δύο συμμετέχοντες (45,8%) δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο του περίσσεψαν φάρμακα. Όταν οι ίδιοι καλούνται να απαντήσουν γιατί συνέβη αυτό, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι ο λόγος είναι ότι ολοκληρώθηκε η θεραπεία τους.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου