Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), η Ευρώπη πρέπει να λάβει επείγοντα και πρόσθετα μέτρα για να προετοιμαστεί για τις "καταστροφικές" συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, ακόμη και "σε αισιόδοξα σενάρια, και θα επηρεάσει τις συνθήκες διαβίωσης σε ολόκληρη την ήπειρο", προειδοποιεί ο ΕΟΠ στην πρώτη του έκθεση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν ήδη "τη νέα κανονικότητα", εξήγησε η Leena Ylä-Mononen, επικεφαλής του ΕΟΠ. "Πρέπει επίσης να αποτελέσουν προειδοποιητική βολή".

Η έκθεση απαριθμεί 36 σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους για την Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, 21 απαιτούν άμεσα πρόσθετα μέτρα και οκτώ απαιτούν ακόμη και επείγουσα δράση. Πάνω απ' όλα, πρόκειται για κινδύνους για τα οικοσυστήματα της Ευρώπης, ιδίως στους ωκεανούς και στις ακτές.

Συνολικά, οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πέντε σημαντικούς τομείς στους οποίους οι κλιματικές εξελίξεις θέτουν υπαρξιακές απειλές: Οικοσυστήματα, τρόφιμα, υγεία, υποδομές, οικονομία και δημοσιονομικά.

Για παράδειγμα, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν η ζέστη και η ξηρασία για τις καλλιέργειες δεν επηρεάζουν μόνο τον Νότο, αλλά και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. "Ειδικότερα, οι παρατεταμένες και εκτεταμένες ξηρασίες συνιστούν σημαντική απειλή για τις αποδόσεις, την επισιτιστική ασφάλεια και τα αποθέματα πόσιμου νερού", αναφέρει ο ΕΟΠ.

Η ζέστη είναι ο μεγαλύτερος και πιο επείγων κλιματικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, γράφουν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που ζουν σε ανεπαρκώς μονωμένα σπίτια ή σε αστικές περιοχές με έντονο το φαινόμενο της θερμικής νησίδας κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Στη νότια Ευρώπη, η ζέστη και η ξηρασία αποτελούν επίσης σημαντικό κίνδυνο για την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά