Σύμφωνα με την UNICEF, περισσότερα παιδιά επιβιώνουν παγκοσμίως από ποτέ άλλοτε. Από το 2000, το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί κατά 51%, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση στην Κολωνία και τη Νέα Υόρκη.

Το 2022, ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν από αιτίες που μπορούν να προληφθούν πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια εκτιμάται ότι θα έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στα 4,9 εκατομμύρια. Το 1990 ο αριθμός αυτός ήταν 12,5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία το 2022. Οφείλονταν κυρίως σε αιτίες που μπορούν να προληφθούν ή σε θεραπεύσιμες ασθένειες, όπως πρόωρες γεννήσεις, επιπλοκές κατά τον τοκετό, πνευμονία, διάρροια και ελονοσία.

"Πολλές ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν τα παιδιά είχαν καλύτερη πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη", αναφέρει η UNICEF στην ανακοίνωσή της. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα όπως ο εμβολιασμός, το εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και η διάγνωση και θεραπεία των παιδικών ασθενειών.

"Είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για κάθε γυναίκα και παιδί, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων κρίσης και των απομακρυσμένων περιοχών", αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Το πού γεννιέται ένα παιδί δεν πρέπει να καθορίζει αν θα ζήσει ή θα πεθάνει".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά