Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, συμμετέχει όπως κάθε χρόνο στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (ΠΗΣΥ) - 20 Μαρτίου.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη σημασία της στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της µε τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησης της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας σε όλες τις ηλικίες.

Το μήνυμα φέτος είναι «Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα»

‘’Φιλοδοξία µας είναι να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να παίρνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τη στοματική τους υγεία. Με γνώμονα αυτό, ενθαρρύνουμε όλους, να υιοθετήσουν καλή στοματική υγιεινή στην καθημερινότητά τους, να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, να καθιερώσουν μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης, να απέχουν από τη χρήση καπνού και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Ένα υγιές στόμα αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και της ευεξίας του ανθρώπου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στιγμή της καθημερινής µας ζωής: όταν απολαμβάνουμε ένα γεύμα, όταν κουβεντιάζουνε µε το γείτονά µας, όταν γελάμε µε την οικογένεια, την παρέα και τους φίλους µας, όταν τραγουδάμε, όταν φιλάμε τους αγαπημένους µας, όταν νιώθουμε στα καλύτερα µας...

Για αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας σε όλες τις ηλικίες είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αντιθέτως, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές µας δραστηριότητες, τις οποίες δεν θα πρέπει να τις θεωρούμε δεδομένες.

Αν και τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζεται από αυτά παραμένει απαράδεκτα υψηλός. Εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2024 είναι η πρώτη για την επόμενη τριετία εκστρατείας που θα φέρει τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα». Το μήνυμα αυτό αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία της στοματικής υγείας και να ενδιαφερθούν για αυτήν.

Το 2021 εστιάσαμε στη θεμελιώδη σημασία της στοματικής υγείας για τη γενική υγεία.

Το 2022 εστιάσαμε στους λόγους για τους οποίους η στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την ευτυχία και την ευεξία του ατόμου.

Το 2023 εστιάσαμε στη σημασία της φροντίδας του στόματός µας σε κάθε ηλικία.

Το 2024 το κεντρικό μας θέμα γιορτάζει και αναδεικνύει την πολύπλευρη φύση της στοματικής υγείας, αποκαλύπτοντας τις σημαντικές συνδέσεις της με τη συνολική μας ευεξία έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι:

«Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα»

Οι δράσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης φέτος ξεκίνησαν και θα εμπλουτιστούν και στο υπόλοιπο της χρονιάς καθώς το 2024 αναδεικνύεται σε «Έτος Στοματικής Υγείας» με κεντρικό άξονα την εξωστρέφεια και την προώθηση του μηνύματος της ΠΗΣΥ 2024.

Ενδεικτικά

  1. Διοργανώθηκε και εκτελείται διαφημιστική καμπάνια μέσω ραδιοφώνου και κοινωνικών δικτύων.
  2. Θα φωταγωγηθεί ο Λευκός Πύργος την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στα χρώματα του λογότυπου της ΠΗΣΥ της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI) μπλέ, κόκκινο, άσπρο
  3. Θα διενεργηθεί δωρεάν στοματολογικός έλεγχος/ενημέρωση για την στοματική και τη σύνδεση της με την γενική υγεία στο κοινό από συμμετέχοντες οδοντιάτρους μέλη του ΟΣΘ στα ιατρεία τους κατόπιν ραντεβού.
  4. Διοργανώνεται εκδήλωση, πάρτυ στην πλατεία Αριστοτέλους το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 , για μικρούς και μεγάλους με μουσική, δώρα, αεροφωτογράφιση και διανομή ενημερωτικού υλικού στους συμμετέχοντες.
  5. Διοργανώνονται επισκέψεις σε σχολεία και νηπιαγωγεία από μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς ενημέρωση και αγωγή στοματικής υγιεινής.
  6. Διοργανώνεται συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 20:00 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μ. Αλεξάνδρου 49’’.

Οι δράσεις θα συνεχίζονται και θα εμπλουτίζονται όλον τον χρόνο και μπορείτε να ενημερώνεστε για αυτές από την ιστοσελίδα του Ο.Σ.Θ. www.osth.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα