Η κλασική εικόνα κάποιου με διαταραχή χρήσης αλκοόλ είναι κάποιος που πίνει πάντα πάρα πολύ και του οποίου η ζωή καταρρέει εξαιτίας αυτού.Αλλά δεν μοιάζει πάντα έτσι για όλους τους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να είναι μια χαρά, παρά το γεγονός ότι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Μπορεί να τους ακούσετε να τους αποκαλούν «λειτουργικούς» αλκοολικούς. Αυτό, φυσικά, δεν είναι κάποιος επίσημος ιατρικός όρος.

Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ είναι μια κατάσταση που κυμαίνεται από ήπια έως μέτρια έως και σοβαρή. Ακόμα και σε ήπια μορφή, όμως, πρόκειται για μια σχέση εξάρτησης με μια ουσία, συνεπώς είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί προτού επιδεινωθεί.

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αυτή την πάθηση ακόμα και αν φαίνεται ότι έχουν υπέροχη ζωή, με μια δουλειά που αμοίβει καλά, σπίτι, οικογένεια, φιλίες και κοινωνικούς δεσμούς. Μπορούν να φαίνονται υπεύθυνοι και παραγωγικοί. Μπορεί ακόμη και να είναι υψηλών επιδόσεων ή σε θέσεις εξουσίας. Και η επιτυχία τους μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να παραβλέψουν το πόσο αλκοόλ καταναλώνουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλά ή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το αλκοόλ.

Μήπως είναι περισσότερο θέμα άρνησης;

Όσοι φαίνονται «λειτουργικοί» μπορεί να μην αναγνωρίζουν το δικό τους πρόβλημα με το ποτό. Θα μπορούσαν να είναι σε άρνηση, όπως πολλά άλλα άτομα με προβλήματα εξαρτήσεων. Μπορεί να σκέφτονται ότι εφόσον η καθημερινή τους ζωή είναι υπό έλεγχο, είναι εντάξει, ή ότι εφόσον τηρούν ορισμένες «ιεροτελεστίες» γύρω από το αλκοόλ (π.χ. πίνουν μόνο ακριβό κρασί, πίνουν μόνο μετά την δύση του ηλίου), αυτό μειώνει το πρόβλημα. Δυστυχώς, η εξάρτηση από μια ουσία δεν λειτουργεί έτσι. Κάποια στιγμή, ακόμα και για το πιο «λειτουργικό» άτομο, θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην καθημερινή του ζωή οι επιπτώσεις της κατάχρησης.

Ποια είναι τα σημάδια;

Οι ειδικοί προτείνουν ότι το νούμερο που θεωρείται υπερβολή για τις γυναίκες είναι να πίνουν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα ή επτά την εβδομάδα. Για τους άνδρες, είναι τέσσερα ή περισσότερα ποτά την ημέρα ή 14 την εβδομάδα. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε αν εσείς ή κάποιος κοντινός σας άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια. Άλλα σημάδια είναι τα εξής:

*Δεν ασχολείστε με σημαντικές ευθύνες στο σπίτι ή στη δουλειά

*Χάνετε φιλίες ή έχετε προβλήματα σχέσεων λόγω του ποτού, αλλά δεν το σταματάτε

*Έχετε νομικά προβλήματα που σχετίζονται με το ποτό

*Χρειάζεστε αλκοόλ για να χαλαρώσετε ή να νιώσετε αυτοπεποίθηση

*Πίνετε το πρωί ή όταν είστε μόνοι

*Μεθάτε όταν δεν είχατε σκοπό να το κάνετε

*Ξεχνάτε τι έχετε κάνετε όταν πίνετε

*Αρνείστε ότι πίνετε, στα κοντινά σας άτομα, και προσπαθείτε να κρατήσετε την κατανάλωση αλκοόλ κρυφή από τους άλλους

*Κάντε τους αγαπημένους σας να ανησυχούν ή να πρέπει να σάς δικαιολογήσουν στους άλλους

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Ένα άτομο που φαίνεται να είναι λειτουργικό παρά την κατάχρηση αλκοόλ, κάποια στιγμή θα βγει εκτός «προγράμματος». Η κατάχρηση ουσιών δημιουργεί την ψυχολογική (αλλά και σωματική) ανάγκη για περισσότερο, συνεπώς όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας σας θα περιστρέφεται γύρω από το αλκοόλ (ή τις σκέψεις για το αλκοόλ) και θα είναι πιο δύσκολο να παραμείνετε λειτουργικοί.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει πολλούς άλλους κινδύνους. Μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο, παγκρεατίτιδα, ορισμένες μορφές καρκίνου, εγκεφαλική βλάβη, σοβαρή απώλεια μνήμης και υψηλή αρτηριακή πίεση. Και ας μην ξεχνάμε την οδήγηση όταν έχουμε πιει – μια ματιά στα νούμερα των ατυχημάτων είναι ικανή να σας κάνει να μην θέλετε να ξαναπιείτε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά