Η Διεθνής Συνομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) προειδοποίησαν ότι η ακραία ζέστη είναι ένας "αόρατος δολοφόνος".

"Καλούμε τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες των πολιτών, τους νέους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς παγκοσμίως να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προετοιμασία των χωρών και των κοινοτήτων για την ακραία ζέστη", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της IFRC Jagan Chapagain σε μια εικονική σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

Η επικεφαλής της USAID, Σαμάνθα Πάουερ, προειδοποίησε ότι η ζέστη στις ΗΠΑ "είναι ήδη πιο θανατηφόρα από τους τυφώνες, τις πλημμύρες και τους ανεμοστρόβιλους μαζί".

Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος από την έναρξη των καταγραφών. Η άνοδος των θερμοκρασιών πλήττει ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε συστήματα ψύξης, όπως ο κλιματισμός.

Η Πάουερ κάλεσε τους οργανισμούς ανάπτυξης και τους δωρητές να αναγνωρίσουν την απειλή που συνιστά η ακραία ζέστη για την ανθρωπότητα και να διαθέσουν πόρους για την καταπολέμησή της. Η USAID εργάζεται ήδη σε ένα πρόγραμμα για "ανθεκτικά στη θερμότητα σχολεία" στην Ιορδανία.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Ποντέστα, εξήγησε ότι η υπερθέρμανση προχωράει ταχύτερα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε καύσωνες εκεί το 2022.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά