Ερευνα παρατήρησης που θα παρουσιαστεί στο European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID 2024) στη Βαρκελώνη, δείχνει σχέση μεταξύ φυματίωσης και καρκίνου, με ασθενείς που έχουν ή είχαν τη νόσο να είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με διάφορους καρκίνους όπως πνεύμονα, αίματος παχέος εντέρου και γυναικολογικούς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους Dr Jiwon Kim, National Health Insurance Service, Ilsan Hospital, Goyang και  Dr Jinnam Kim, Hanyang University College of Medicine.

Μεταξύ των επιπλοκών της φυματίωσης είναι ενδεχομένως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

Στην παρούσα έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν τον συσχετισμό μεταξύ εμφάνισης καρκίνου και φυματίωσης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία μεταξύ 2010 - 2017.

Η ανάλυση περιέλαβε 72.542 ασθενείς με φυματίωση και 72.542 ανθρώπους στην ομάδα ελέγχου, Η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν περίπου 5,5 χρόνια και η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 62 έτη.

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό η εμφάνιση καρκίνου ήταν σημαντικά υψηλότερη σε ασθενείς με φυματίωση: 80% υψηλότερη για όλους τους καρκίνους συνδυαστικά, 3,6 φορές υψηλότερη για καρκίνο πνεύμονα, 2,4 φορές υψηλότερη για καρκίνο αίματος, 2,2 φορές υψηλότερη για γυναικολογικό καρκίνο, 57% υψηλότερη για καρκίνο στο παχύ έντερο, 56% υψηλότερη για καρκίνο θυροειδούς και 55% υψηλότερη για καρκίνο οισοφάγου και στομάχου.

Μετά από προσαρμογή, το κάπνισμα (40% αυξημένος κίνδυνος έναντι των μη καπνιστών), η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (15% αυξημένος κίνδυνος έναντι τακτικής κατανάλωσης), η χρόνια ηπατική νόσος (42% αυξημένος κίνδυνος) και η ΧΑΠ (8% αυξημένος κίνδυνος) επίσης εντοπίστηκαν ως ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο σε ανθρώπους με φυματίωση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η φυματίωση είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. Η εξέταση για καρκίνο δικαιολογείται να γίνεται σε ασθενείς με φυματίωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]