Αναμένουν οι προμηθευτές υπηρεσιών υγείας την κατανομή των πιστώσεων που θα δοθούν στα Νοσοκομεία από την 2η τακτική επιχορήγηση σε αυτά, προκειμένου να εισπράξουν.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έδωσε το πράσινο φως για "Επιχορήγηση του Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για λειτουργικές δαπάνες γενικά» με το ποσό των τριακοσίων πενήντα δύο εκατομμυρίων εξακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ (352.680.000,00 Ευρώ), ως 2η δόση τακτικής επιχορήγησης των Νοσοκομείων ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους και ο αδιάλειπτος εφοδιασμός τους με αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και να εξοφληθούν υποχρεώσεις τους".

Πώς θα γίνει η μοιρασιά

Το φλέγον ερώτημα βεβαίως είναι για τις μεν εταιρείες πώς θα γίνει η μοιρασιά μεταξύ των προμηθευτών, για το δε κράτος τι τελικά θα πρωτοκαλυφθεί από τις οφειλές των Νοσοκομείων, που μήνα με το μήνα και παρά τις πιστώσεις που δίνονται αυτές αυξάνουν.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας ήταν 1,372 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο (είχαν δοθεί προηγουμένως πιστώσεις) μειώθηκαν στο 1,319 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο του 2024 εκτινάχθηκαν στο 1,453 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν πάνω από 130 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Συμμάζεμα από την ΕΚΑΠΥ

Η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων -μεταξύ των οποίων σε φάρμακα, ιατροτεχνολογικό υλικό, και υπηρεσίες- αφενός και ο εξορθολογισμός της δαπάνης από την άλλη έχει πέσει στις πλάτες της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, εκπροσωπώντας επί της ουσίας τις δημόσιες δομές ως κεντρικός αγοραστής των προμηθειών για την κάλυψη των αναγκών τους.

Το Υπουργείο φαίνεται αποφασισμένο για γενικό "ξεσκόνισμα" στις δημόσιες δομές, καθώς διαφορετικά δεν θα μπορέσει να ελέγξει τις δαπάνες τους, φρενάροντας κακοδιαχείριση και σπατάλες. Πληροφορίες λένε ότι έλαβε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων αναλυτική καταγραφή των αναγκών που καλύφθηκαν την προηγούμενη χρονιά, προκειμένου να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης με την τρέχουσα περίοδο.

Πάντως, με βάση τον φετινό προϋπολογισμό της ΕΚΑΠΥ, όσον αφορά ειδικότερα τα ιατροτεχνολογικά υλικά και τα φάρμακα, προβλέπεται:

Προμήθεια και Αναβάθμιση Ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Πίστωση ευρώ: 68.406.350,00 ευρώ. Σε αυτήν την πίστωση περιλαμβάνονται:

  • Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού για τα Κέντρα Υγείας της χώρας.
  • Ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας ποσού 9.783.600,00 ευρώ. 
  • Αναβάθμιση ιατρικού εξοπλισμού ποσού 19.000.000,00 ευρώ.
  • Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα ποσού 33.622.750 ευρώ.   

Φαρμακευτική Δαπάνη

  • Οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων οι οποίες θα προκύψουν από τους κεντρικούς διαγωνισμούς της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας για το 2024 προϋπολογίζονται στο ποσό των 73.000.000,00 ευρώ.
  • Οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων των κλειστών προϋπολογισμών βάσει των εμπιστευτικών συμφωνιών που έχει συνάψει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προϋπολογίζονται στο ποσό των 271.000.000,00 ευρώ.
  • Οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων των ανοικτών προϋπολογισμών προϋπολογίζονται στο ποσό των 70.000.000,00 ευρώ. 

Η τακτική επιχορήγηση φαρμακευτικής δαπάνης νοσοκομείων σύμφωνα με το Ν.5015/2023 (Ε.Γ.Λ.Σ. 74.00.02) ανέρχεται σε συνολικό ποσό των 414.000.000,00 ευρώ το 2024.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]