Το στρες είναι από εκείνα τα πράγματα στην ζωή μας που, όσο περισσότερο υπάρχουν, τόσο πιο πολύ τα σκεφτόμαστε. Αντιθέτως, υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορεί να κάνουμε καθημερινά και να τα έχουμε πλέον δεδομένα – όπως ο δεύτερος καφές που θα πιούμε μέσα στην ημέρα. Μήπως όμως υπάρχουν τέτοιες καθημερινές συνήθειες που δεν τις σκεφτόμαστε και πολύ, οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν το στρες μας χειρότερο;

Μεγάλη κατανάλωση καφέ

Τον αναφέραμε, οπότε ας τον βάλουμε και πρώτο. Αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, τότε οι επιπλέον καφέδες μέσα στην ημέρα μπορεί να αυξήσουν την αίσθηση του άγχους, ακόμα και να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους. Επίσης, ο καφές είναι διουρητικός, οπότε παίρνει σειρά...

...Η αφυδάτωση

Η αφυδάτωση και η δίψα είναι παράγοντες που θα αυξήσουν το άγχος. Για την ακρίβεια, η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό με αμέτρητους τρόπους, κάνοντάς τον λιγότερο λειτουργικό – ακόμα και αν δεν μιλάμε για σοβαρή αφυδάτωση.

Το χαμηλό σάκχαρο

Ένας άνθρωπος που πεινάει και δεν τρώει είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσει μια πτώση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος, με συμπτώματα τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά: Εκνευρισμός αλλά και άγχος.

Η κακή διατροφή

Το να μην λαμβάνετε τακτικά τα απαιραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σας σημαίνει ότι το σώμα σας θα αρχίσει να υποφέρει από τις συνέπειες, αλλά το μυαλό και η διάθεσή σας δεν θα μείνουν πίσω.

Η υπερβολική έκθεση σε ειδήσεις

Πόσο συχνά διαβάζουμε ή ακούμε καλές ειδήσεις; Όχι και τόσο συχνά. Και αν βρισκόμαστε σε αλληλεπίδραση με πηγές ειδήσεων συνεχώς – π.χ. αν έχουμε βάλει alert στο κινητό μας για συγκεκριμένα θέματα – τότε είναι λογικό το άγχος μας να είναι σε έξαρση.

Γενικότερα, το πολύ ίντερνετ

Είναι σημαντικό να αποσυνδέεστε τακτικά από τον υπολογιστή και το κινητό σας για να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τους κοντινούς σας ανθρώπους, αλλά και με τον εαυτό σας και τα χόμπι του. Η συχνή χρήση social media έχει αποδειχθεί μέσα από αμέτρητες μελέτες ότι αυξάνει τα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης, κάνοντας τους ανθρώπους να συγκρίνουν αρνητικά τον εαυτό τους με τις εικόνες που βλέπουν ονλάιν. Η ακτινοβολία από την οθόνη και οι έντονες εικόνες δεν θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλά, επίσης, κάτι που θα επιδεινώσει περισσότερο το στρες.

Είναι βράδυ Κυριακής (ή βράδυ ενός ρεπό)

Ακούγεται πολύ απλό και χαζό για να είναι αληθινό, όμως είναι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περνούν το ρεπό τους αναπολώντας τις ωραίες στιγμές στον χώρο εργασίας και η συνειδητοποίηση ότι σε λίγες ώρες αρχίζουμε ξανά την καθημερινότητά μας είναι ικανή να εντείνει τα αισθήματα στρες σε κάποιους ανθρώπους.

Η έλλειψη γυμναστικής

Το να μην γυμνάζεστε γενικά είναι πολύ καλός τρόπος να αυξήσετε το καθημερινό σας στρες ούτως ή άλλως. Το ξέρατε όμως ότι ακόμα και αν γυμνάζεστε τακτικά, το να παραλείψετε για λίγο καιρό τις προπονήσεις σας μπορεί να κάνει το άγχος σας να φαίνεται πιο έντονο από πριν;

Είστε στα όρια του burnout με τις ευθύνες σας

Αυτό πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται και πολλή εξήγηση, έτσι δεν είναι;

Ο εγκλεισμός

Η πανδημία, η συνθήκη της τηλεργασίας αλλά και πολλοί ακόμα λόγοι έχουν κάνει το κλείσιμο στο σπίτι πιο συχνό φαινόμενο. Αυτό μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις, που θα επηρεάσουν τα επίπεδα του στρες σας με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, αν κάθεστε συνέχεια στο σπίτι και το αφήνετε ακατάστατο, αυτό σας φορτώνει λίγο στρες παραπάνω. Η έλλειψη κοινωνικών συνανστροφών αλλά και το ότι δεν σας βλέπει ο ήλιος είναι επίσης σοβαροί παράγοντες κινδύνου για συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]