Νέα έρευνα από το King's College διαπίστωσε ότι περιβάλλοντα με ποικίλα φυσικά στοιχεία συνδέονται με μεγαλύτερη βελτίωση στην ψυχική ευεξία σε σύγκριση με χώρους με λιγότερη φυσική ποικιλομορφία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και χρησιμοποίησε την εφαρμογή smartphone Urban Mind για να συλλέξει απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την ψυχική ευεξία και τη φυσική ποικιλομορφία από σχεδόν 2.000 συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περιβάλλοντα με μεγαλύτερο αριθμό φυσικών στοιχείων, όπως δέντρα, πουλιά, φυτά, συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη ψυχική ευεξία σε σχέση με περιβάλλοντα με λιγότερα  και ότι αυτά τα οφέλη μπορεί να διαρκέσουν έως και οκτώ ώρες.

Περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της θετικής επίδρασης της φύσης στην ψυχική υγεία θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ποικιλομορφία των παρόντων χαρακτηριστικών. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές που υποστηρίζουν τον πλούτο της φύσης και των ειδών είναι ωφέλιμες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια ψυχική υγεία.

Ο Ryan Hammoud, δήλωσε: «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των καθημερινών συναντήσεων με διαφορετικά επίπεδα φυσικής ποικιλομορφίας σε πραγματικές συνθήκες. Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν ότι με την προστασία και την προώθηση της φυσικής ποικιλίας μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της φύσης για την ψυχική ευεξία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει μετατόπιση  προς χώρους που αντικατοπτρίζουν τη βιοποικιλότητα των φυσικών οικοσυστημάτων. Δείχνοντας πώς η φυσική ποικιλομορφία ενισχύει την ψυχική μας ευεξία, παρέχουμε μια συναρπαστική βάση για το πώς να δημιουργήσουμε πιο πράσινους και υγιέστερους αστικούς χώρους».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική κάνναβη: Ευεργετικά οφέλη στην Ογκολογία
Διχασμένη η Ευρώπη στο θέμα της πατέντας των φαρμάκων - Η θέση της Ελλάδας [πίνακας]
Αποσύρονται φάρμακα για επιπλοκές τοκετού - ΕΟΦ: Τι πρέπει να γνωρίζουν ασθενείς και γιατροί