Aνοσοκατεσταλμένος άντρας με λοίμωξη long COVID που διήρκησε 1,5 χρόνο αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για να προκύψουν δεκάδες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αναφέρει νέα έρευνα.

Αρκετές από τις μεταλλάξεις ήταν στην πρωτεΐνη ακίδα της COVID-κάτι που δείχνει ότι ο ιός είχε προσπαθήσει να εξελιχθεί γύρω από τα τρέχοντα εμβόλια.

Το περιστατικό υπογραμμίζει τον κίνδυνο των επίμονων λοιμώξεων από SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένους, καθώς μοναδικές παραλλαγές του ιού μπορούν να προκύψουν, δήλωσε η  Magda Vergouwe του Amsterdam University Medical Center.

Ο ασθενής είχε τη μακρύτερη σε διάρκεια έως τώρα λοίμωξη COVID καθώς πολεμούσε με τον ιό  613 ημέρες πριν πεθάνει από την αιματολογική νόσο που είχε επηρεάσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς που εμφανίζουν εμμένουσες λοιμώξεις δίνουν στον ιό της COVID την ευκαιρία να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί.

Ο άντρας εισήχθη στο Amsterdam University Medical Center τον Φεβρουάριο  2022 με λοίμωξη COVID σε ηλικία 72 ετών, και είχε υποβληθεί σε επανειλημμένους εμβολιασμούς.

Υπέφερε από μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, είχε εμφανίσει και λέμφωμα.

Φάρμακο που έλαβε για το λέμφωμα, το rituximab, εξάντλησε όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος,  που φυσιολογικά παράγουν αντισώματα κατά της COVID.

Για την καταπολέμηση της COVID, του χορηγήθηκε κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, που τελικά δεν φάνηκε αποτελεσματικό.

Η γονιδιακή αλληλούχιση έδειξε ότι ο κορωνοϊός άρχισε να μεταλλάσσεται για να διαφύγει από τα αντισώματα που έλαβε, κάτι που πιθανόν θα μπορούσε να υποσκάψει την αποτελεσματικότητα της αγωγής σε άλλους, δήλωσαν ερευνητές.

Η γονιδιακή αλληλούχιση 27 ρινικών δειγμάτων του άντρα αποκάλυψε περισσότερες από 50 παραλλαγές του ιού της COVID, περιλαμβανομένων παραλλαγών με αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα την οποία στοχεύουν τα εμβόλια.

Η παρατεταμένη λοίμωξη οδήγησε στην εμφάνιση νέας παραλλαγής που διέφευγε του ανοσοποιητικού λόγω της εκτεταμένης εξέλιξης εντός του ξενιστή.
Τέτοια περιστατικά αποτελούν πιθανή απειλή για τη δημόσια υγεία όσον αφορά πιθανή εισαγωγή παραλλαγών διαφυγής ιού στην κοινότητα.
Όμως δεν κατεγράφη μετάδοση κάποιας μετάλλαξης από τον άντρα σε άλλους ανθρώπους.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα τα ευρήματα στο συνέδριο European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, τα οποία θεωρούνται προκαταρκτικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη