Πρόσφατη έρευνα στο BMC Public Health εξέτασε την ανεξάρτητη και συνδυαστική επίδραση του χρόνου της καθιστικής ζωής σε καθημερινή βάση και της κατανάλωσης καφέ στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και όλα τα αίτια, στις ΗΠΑ.

Εξετάστηκαν στοιχεία των National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2007 και 2018 και περιελήφθησαν 10.639 συμμετέχοντες.

Ολοι υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις.

Στους παράγοντες του τρόπου ζωής περιλαμβάνονταν το κάπνισμα, το αλκοόλ, τιμες του δείκτη  Healthy Eating Index (HEI) 2015 και άσκηση. Επίσης, το ιατρικό ιστορικό περιλάμβανε υπέρταση, διαβήτη, καρκίνο, περχοληστερολαιμία και φάρμακα.

Άνθρωποι με καθιστική ζωή διάρκειας εξι ωρών ή περισσότερο καθημερινά ήταν πιο πιθανό να είναι λευκοί και με ανώτερη εκπαίδευση.

Είχαν επίσης μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, κοιλιακή παχυσαρκία και υψηλότερο ΔΜΣ.

Χρήστες καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καυκάσιοι, μεγαλύτερης ηλικίας και με ανώτερη μόρφωση.

Μόνο 52% των ανθρώπων στις ΗΠΑ καταναλώνουν αλκοόλ και πάνω από τους μισούς αναφέρουν ότι κάθονται τουλάχιστον  6 ώρες την ημέρα. Ποσοστό 23% των Αμερικανών δήλωσαν ότι κάθονταν για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα και δεν έπιναν καφέ.

Σε 13 χρόνια, συνέβησαν 945 θάνατοι και 284 από αυτούς οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια.

Περισσότερες από 8 ώρες καθιστικής ζωής καθημερινά συνδέονταν με αυξημένα ποσοστά θανάτου από όλα τα αίτια (HR, 1.5) και από καρδιαγγειακά (HR, 1.8) σε σύγκριση με χρόνο καθιστικής ζωής που δεν ξεπερνούσε τις 4 ώρες ημερησίως.

Άνθρωποι στο ανώτατο τεταρτημόριο όσον αφορά την κατανάλωση καφέ, είχαν μειωμένες πιθανότητες θνησιμότητας από όλα τα αίτια (HR, 0.7) και από καρδιαγγειακές νόσους (HR, 0.5) έναντι όσων δεν έπιναν καφέ.

Φάνηκε επίσης ότι όσοι δεν έπιναν καφέ και κάθονταν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα είχαν 1,6 φορές υψηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από όλα τα αίτια έναντι όσων κατανάλωναν καφέ και κάθονταν λιγότερες από 6 ώρες.

Tα ευρήματα δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ χρόνου καθιστικής ζωής και αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας ήταν αποκλειστικά για ενήλικες που δεν κατανάλωναν καφέ-όχι όσων κατανάλωναν.

Ο κίνδυνος θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο ήταν σημαντικά μεγαλύτερος σε ανθρώπους άνω των 65 ετών που ήταν αδρανείς περισσότερες από 8 ώρες καθημερνά (HR, 1.7).

Ανθρωποι άνω των 65 ετών, γυναίκες, όσοι είχαν κεντρική παχυσαρκία, πρώην χρήστες αλκοόλ, πρώην καπνιστές και όσοι έκαναν ανεπαρκή άσκηση είχαν υψηλότερες τιμές HR για τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια καθώς αυξανόταν ο χρόνος καθημερινής καθιστικής ζωής και η τάση ήταν στατιστικά σημαντική.

Πηγές:
BMC Public Health 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια