Τα αυτοαντισώματα έναντι του NOR90 (nucleolus organiser region 90) είναι σπάνια αντιπυρηνικά αντισώματα που μπορεί να εμφανιστούν στη συστηματική σκλήρυνση, αλλά η σημασία τους ήταν ασαφής. Ελβετοί ερευνητές έδειξαν τώρα ότι ο συνολικός επιπολασμός των αντισωμάτων NOR90 στη συστηματική σκλήρυνση είναι περίπου 3%, όπως αναφέρουν στο "European Journal of Internal Medicine"

Οι γιατροί από το Τμήμα Ρευματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης ανέλυσαν σύνολα δεδομένων από τη βάση δεδομένων EUSTAR (European Scleroderma Trials and Research), η οποία περιλάμβανε επίσης πληροφορίες για τα αντισώματα NOR90. Επιπλέον, διεξήγαγαν συστηματική βιβλιογραφική αναζήτηση σχετικά με τα αντισώματα NOR90 στη συστηματική σκλήρυνση.

Η post-hoc ανάλυση των δεδομένων της EUSTAR περιελάμβανε 1.318 ασθενείς με συστηματική σκλήρυνση, εκ των οποίων 44 (3,3%) είχαν αυτοαντισώματα NOR90. 32 από αυτούς τους 44 βρέθηκαν επίσης θετικοί για άλλα αντισώματα τυπικά της συστηματικής σκλήρυνσης: 9/44 (20,5 %) είχαν αντισώματα κατά της τοποϊσομεράσης Ι, 18/42 (42,9 %) είχαν αντισώματα κατά του κεντρομερούς και 5/40 (12,5 %) είχαν αντισώματα κατά της RNA πολυμεράσης ΙΙΙ.

 Οι NOR90-θετικοί ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι γυναίκες, είχαν χαμηλότερη τροποποιημένη βαθμολογία δέρματος Rodnan (mRSS) και μικρότερο επιπολασμό γαστρεντερικών συμπτωμάτων από τους NOR90-αρνητικούς ασθενείς.

Σε μια ανάλυση που έλαβε υπόψη πολλαπλές μεταβλητές, τα αντισώματα NOR90 παρέμειναν σημαντικά συνδεδεμένα με χαμηλότερο mRSS και λιγότερο συχνά γαστρεντερικά συμπτώματα.

Η συστηματική βιβλιογραφική αναζήτηση αποκάλυψε 17 μελέτες με συνολικό αριθμό 3.357 ασθενών με συστηματική σκλήρυνση. Σε αυτές περιλαμβάνονταν 87 ασθενείς με θετικό NOR90, γεγονός που αντιστοιχεί σε συνολικό επιπολασμό 2,6 %.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη