Περίπου 300 άτομα που πάσχουν από καρκίνο του αίματος στην Αυστρία χρειάζονται κάθε χρόνο δωρεά βλαστοκυττάρων. Ωστόσο, για περίπου το 10% από αυτούς δεν ανευρίσκονται συμβατοί δότες.

"Στην Αυστρία, κατά μέσο όρο 3 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με λευχαιμία κάθε μέρα. Συχνά, μόνο η μεταμόσχευση υγιών βλαστικών κυττάρων μπορεί να σώσει τη ζωή των πασχόντων", δήλωσε η Susanne Marosch, πρόεδρος του "Give for Life", με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του αίματος στις 28 Μαΐου.

"Η πιθανότητα τα γονίδια δύο ανθρώπων να είναι συμβατά και επομένως να είναι δυνατή η δωρεά βλαστικών κυττάρων είναι 1:500.000. Ακόμη και με περίπου 42 εκατομμύρια καταγεγραμμένους, με τύπο HLA (ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα) ανθρώπους παγκοσμίως που είναι πρόθυμοι να δωρίσουν βλαστικά κύτταρα στην Αυστρία, μόνο το 90% των πασχόντων στη χώρα αυτή βρίσκει κατάλληλους δότες".

Στην Αυστρία, το 3,2% του συνολικού πληθυσμού είναι τυποποιημένο. Πέρυσι, 178 άτομα από την Αυστρία μπόρεσαν πράγματι να δωρίσουν τα βλαστικά τους κύτταρα λόγω της HLA συμβατότητάς τους με τους πάσχοντες. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, η Αυστρία υστερεί κατά πολύ, εξήγησε ο Marosch: "Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη είναι η Κύπρος με 22,5% των τυποποιημένων ατόμων, ενώ στην γειτονική μας Γερμανία το ποσοστό σήμερα ανέρχεται σε 12,2%".

Δικαίωμα για χαρακτηρισμό - τυποποίηση έχουν όλοι όσοι είναι μεταξύ 17 και 45 ετών και δεν πάσχουν από σοβαρές ή χρόνιες ασθένειες. Η τυποποίηση πραγματοποιείται με τη λήψη δείγματος βλεννογόνου από το μάγουλο, το οποίο λαμβάνεται με μπατονέτα και στη συνέχεια αναλύεται στο εργαστήριο.

Η λήψη μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι με τη χρήση ενός σετ τυποποίησης που αποστέλλεται ταχυδρομικώς είτε στο πλαίσιο πολυάριθμων εκστρατειών τυποποίησης σε όλη την Αυστρία.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά HLA κάθε ατόμου που τυποποιείται, καταχωρούνται με ψευδώνυμο σε ένα παγκόσμιο μητρώο βλαστοκυττάρων, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένα κέντρα.

Μόλις από μια αναζήτηση προκύψει ταύτιση μεταξύ ενός δυνητικού δότη και ενός ασθενούς, αποστέλλεται ένα ερώτημα μέσω του διεθνούς μητρώου στον Οργανισμό που πραγματοποίησε την τυποποίηση. Στη συνέχεια, ο Οργανισμός επικοινωνεί με τον δότη και τον καθοδηγεί στην υπόλοιπη διαδικασία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τρεις συμβουλές για να φτάσετε τα 100 [μελέτη]
Η αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο [μελέτη]
ΙΣΑ: “Ορίζοντες Υγείας, με το βλέμμα στο Μέλλον”