Σε μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 30%, μπορεί να οδηγήσει η αύξηση κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων και η μείωση κατανάλωσης κρέατος.

Η αποδοχή της μεσογειακής διατροφής από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μπορεί να σώσει ετησίως έως και 15 εκατομμύρια ζωές, οδηγώντας παράλληλα σε μείωση κατά 29% των εκπομπών αερίων, κατά 13% της κατανάλωσης νερού, 21% λιπασμάτων και κατά 51% της χρήσης γης.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες το βράδυ o Walter Willett (φωτογραφία), καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας “T.H. Chan” του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ, κατά την ανακήρυξή του ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών. Τίτλος της ομιλίας ήταν "Υπάρχει δυνατότητα για Υγιεινή και Βιώσιμη Διατροφή για όλους";

Τον καθηγητή προλόγισε η ακαδημαϊκός Αντωνία Τριχοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο τεράστιο επιστημονικό του έργο και στην αποδοχή του από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Willett τόνισε πως η κύρια πηγή εκπομπών αερίων είναι τα καύσιμα, με την παραγωγή τροφής να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Υπογράμμισε πως η ανθρωπότητα βιώνει εκθετικές αυξήσεις θερμοκρασίας χαρακτηριζόμενες από μη αναστρέψιμα σημεία καμπής, θέτοντάς σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενεές.

Χαρακτήρισε ως πρόκληση για το μέλλον τη διατροφή των κατοίκων του πλανήτη. Τόνισε πως έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ανέρχεται σε 9,8 δισεκατομμύρια, ενώ θα υπάρχει παράλληλα η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος.

Θύμισε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη δεκαετία του '60, με κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου, ψαριών και μικρής ποσότητας κρέατος, τη γνωστή και ως μεσογειακή δίαιτα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο σύγχρονος κόσμος πρέπει να στραφεί εκ νέου στο συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο, το οποίο είναι συμβατό με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο σύνολο των χωρών.

Επικαλούμενος σειρά μελετών, είπε πως η μείωση κατανάλωσης κρέατος και η αύξηση κατανάλωσης λαχανικών μπορεί να μειώσει έως και 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αναφέρθηκε και στην Επιτροπή EAT-Lancet, η οποία συστάθηκε για να προσδιορίσει τα συστήματα διατροφής τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν στον παγκόσμιο πληθυσμό υγιεινά διατροφικά σχήματα παραγόμενα μέσω βιώσιμης διαδικασίας.

Μέσα από μία ευρεία ανασκόπηση, από τη βάση ως την κορυφή, των κύριων διατροφικών ομάδων, αναγνωρίστηκε ένα Πλανητικό και Υγιεινό Διατροφικό Σχήμα: ήταν σε μεγάλο βαθμό βασισμένο σε φυτικά τρόφιμα και σε αρμονία με την παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή.

Η λεπτομερής αξιολόγηση με χρήση δεδομένων από τρεις μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες έδειξε ότι, η μεγαλύτερη προσκόλληση σε αυτές τις διατροφικές συνήθειες συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά πρώιμου θανάτου, μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, μικρότερη χρήση γης και κατανάλωσης νερού.

Σχολίασε πως τα συστήματα Υγείας δεν κάνουν και πολλά για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των πολιτών, σημειώνοντας πως με επιμονή μπορεί να αλλάξει η πολιτική που ακολουθούν σήμερα τα κράτη.

Όπως ανέφερε, οι αλλαγές στη διατροφή που είναι απαραίτητες για να επιτευχθούν αυτά τα επιθυμητά αποτελέσματα θα απαιτήσουν προσπάθειες σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, τόσο από τα ίδια τα άτομα αλλά και από διεθνείς Οργανισμούς.

Ποιος είναι

O δρ Walter Willett είναι ιατρός επιδημιολόγος και καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Harvard.

Υπηρέτησε ως πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Harvard επί 25 έτη. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μεθόδων, με τη χρήση τόσο ερωτηματολογίων όσο και βιοχημικών προσεγγίσεων, για τη μελέτη των επιπτώσεων της διατροφής στην εμφάνιση των σημαντικότερων νοσημάτων.

Η πρώτη εφαρμογή των μεθόδων αυτών ανάγεται στο 1980 με τις Μελέτες Υγείας Νοσηλευτριών Ι και ΙΙ και με τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας. Και οι δύο αυτές έρευνες κοορτής, που περιλαμβάνουν περισσότερους από 300.000 άνδρες και γυναίκες με επαναλαμβανόμενες διατροφικές αξιολογήσεις παρέχουν την πιο λεπτομερή πληροφόρηση για τις μακροχρόνιες συνέπειες των διατροφικών επιλογών.

Ο δρ Willett έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 2.000 ερευνητικές εργασίες που αφορούν πρωτίστως τους σχετιζόμενους με τον τρόπο ζωής παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και έχει συγγράψει το εγχειρίδιο “Nutritional Epidemiology” (Διατροφική Επιδημιολογία), που έχει εκδοθεί από το “Oxford University Press”.

Επιπλέον, έχει συγγράψει 4 βιβλία για το ευρύ κοινό. Ο δρ Willett έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες αναφορές διεθνώς ως επιστήμονας στο πεδίο της διατροφής. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και αποδέκτης πολλών εθνικών και διεθνών βραβείων για την έρευνά του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα δοκίμαζαν καλλιεργημένο κρέας
Σε ποιες χώρες καταναλώνεται περισσότερο αλκοόλ [μελέτη]
Απάντηση ΑΣΕΠ σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επιλογή διοικητών Υγείας