Ένα μεταναστευτικό γιγάντιο τσιμπούρι έχει εγκατασταθεί στην ιταλική επαρχία της Τεργέστης, η οποία είναι δημοφιλής στους παραθεριστές.
Το επονομαζόμενο είδος "Hyalomma marginatum" βρίσκεται πλέον σε σημαντικούς αριθμούς στο Καρστ της Τεργέστης, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης της Τεργέστης.
Η κλιματική αλλαγή έχει συντομεύσει τους χειμώνες τα τελευταία χρόνια, γεγονός που πιθανώς επέτρεψε στους πληθυσμούς του Hyalomma να αποικίσουν την περιοχή. Το ανατολικό τμήμα της επαρχίας επηρεάζεται ιδιαίτερα.
Το τσιμπούρι, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο σε μέρη της Ασίας και της Αφρικής, έχει ριγωτά πόδια και, με μήκος έως και δύο εκατοστά, είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το κοινό τσιμπούρι του δάσους (Ixodes ricinus). Σε αντίθεση με το τελευταίο, έχει μάτια και κινείται ενεργά προς το θήραμά του - σε απόσταση πολλών μέτρων.
Το γιγάντιο τσιμπούρι είναι ο κύριος φορέας του ιού του αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας-Κονγκό, για παράδειγμα, αλλά μπορεί επίσης να μεταδώσει τον κηλιδωτό πυρετό μέσω των ρικετσιών. Ο πυρετός Κριμαίας-Κονγκό εμφανίζεται συνήθως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και άλλες ασιατικές χώρες καθώς και στα Βαλκάνια.
Το βραχώδες τοπίο της Τεργέστης προσφέρει ευνοϊκό περιβάλλον για το γιγάντιο τσιμπούρι, όπως εξηγεί το Μουσείο της Τεργέστης: "Δεν ζει σε ψηλά, υγρά χόρτα, αλλά κατοικεί σε ηλιόλουστες, ανοιχτές περιοχές με κοντά χόρτα και πέτρες - χαρακτηριστικό του καρστικού τοπίου.
Ωστόσο, η εγκατάσταση του Hyalomma στην Τεργέστη δεν αποτελεί έκπληξη από ιταλικής πλευράς: όταν ρωτήθηκε, η υγειονομική αρχή "Istituto Superiore di Sanità" δήλωσε ότι το Hyalomma marginatum είναι ένα είδος που είναι ήδη ευρέως διαδεδομένο στην Ιταλία.
Αυτό προκύπτει επίσης από μια επισκόπηση της ευρωπαϊκής υγειονομικής αρχής ECDC από τον περασμένο Αύγουστο: Το τσιμπούρι βρίσκεται επίσης σε μεγάλα τμήματα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της νότιας Γαλλίας, της Κροατίας και της Ελλάδας. Σε πολλά μέρη, ωστόσο, υπάρχει έλλειψη δεδομένων σχετικά με την εμφάνιση του είδους.
Ο πυρετός Κριμαίας - Κονγκό
Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας - Κονγκό (Crimean - Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προκαλείται από τον ομώνυμο ιό (γένους Nairovirus, οικογένειας Bunyaviridae) που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος κρότωνα (τσιμπουριού).
Ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με υψηλή θνητότητα και με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.
Η νόσος περιγράφηκε κλινικά για πρώτη φορά στην Κριμαία (Ουκρανία) το 1944, σε στρατιώτες και αγρότες και ονομάστηκε αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας. Αργότερα, το 1969, ο ιός αναγνωρίσθηκε ως αιτία της ασθένειας ενός παιδιού που είχε νοσήσει στο Κονγκό το 1956, οπότε και προέκυψε η σημερινή ονομασία της νόσου.
Η παρουσία της νόσου συνδέεται με τη γεωγραφική κατανομή του διαβιβαστή (κρότωνα / τσιμπουριού). Σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρατηρείται εποχιακή κατανομή στην εμφάνιση των κρουσμάτων: από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας του διαβιβαστή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς επηρεάζει η έλλειψη ύπνου το μυαλό μας
Τι να κάνω αν ο σύντροφός μου δεν επιθυμεί σεξ;
Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα