Το άγχος μπορεί να μας επηρεάσει όχι μόνο ψυχολοηικά, αλλά και σωματικά. Με τον καιρό, τα αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες στον οργανισμό μας, όπως και διάφορες κακές μέθοδοι διαχείρισής του (όπως το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης), αρχίζουν να κάνουν ορατά συμπτώματα και στο σώμα μας.

Πώς εκφράζονται αυτά τα συμπτώματα;

Σωματικά συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής

Ως μία από τις πιο κοινές αγχώδεις διαταραχές, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή επηρεάζει ως και το 20% των ενηλίκων. Μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα σωματικά συμπτώματα:

Αδυναμία να χαλαρώσετε

Προβλήματα με τον ύπνο (να κοιμηθείτε ή να παραμείνετε στο κρεβάτι)

Πονοκέφαλοι

Στομαχόπονοι

Μυϊκοί πόνοι

Δυσκολία στην κατάποση

Κούραση

Συσπάσεις ή τρέμουλο

Υπερβολικός ιδρώτας

Δυσκολία στην αναπνοή

Διάρροια

Σωματικά συμπτώματα κοινωνικού άγχους

Αν έχετε κοινωνικό άγχος, μπορεί να βιώσετε ανήσυχες σκέψεις σε κοινωνικές καταστάσεις - ειδικά αν νομίζετε ότι θα κριθείτε, θα σας απορρίψουν ή θα σας αξιολογήσουν με κάποιο τρόπο. Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί όταν συναντάτε νέα άτομα, περνάτε από συνέντευξη για δουλειά, ακόμα και όταν μιλάτε με κάποιον υπάλληλο σε ένα κατάστημα. Αυτό εκφράζεται σωματικά με τους εξής τρόπους:

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Ιδρώτας

Τρέμουλο

Άκαμπτη στάση σώματος

Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Αποφυγή οπτικής επαφής

Ναυτία ή εμετός.

Σωματικά συμπτώματα της διαταραχής πανικού

Η διαταραχή πανικού είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής που προκαλεί ξαφνικά κύματα φόβου και συναισθήματα πανικού. Με αυτή την πάθηση, μπορεί να αισθάνεστε ότι χάνετε τον έλεγχο των σκέψεων και του σώματός σας, ακόμα και αν δεν διατρέχετε άμεσο κίνδυνο. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστικές επειδή μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Αν αντιμετωπίζετε διαταραχή πανικού ή έχετε κρίσεις πανικού, είναι πιθανό να εμφανίσετε τα ακόλουθα σωματικά συμπτώματα:

Πολύ έντονοι παλμοί καρδιάς

Έντονος ιδρώτας

Αίσθηση ότι κρυώνετε

Δυσκολία στην αναπνοή

Ζάλη

Ναυτία

Μούδιασμα χεριών

Πόνος στο στήθος.

Σωματικά συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι το άγχος αποχωρισμού εμφανίζεται μόνο στα παιδιά, μπορεί επίσης να επηρεάσει και τους ενήλικες. Οι ενήλικες που έχουν άγχος αποχωρισμού φοβούνται να είναι μακριά από τους αγαπημένους τους. Με το άγχος αποχωρισμού, μπορεί να ανησυχείτε ότι κάτι μπορεί να συμβεί στα αγαπημένα σας πρόσωπα ενώ είστε χώρια. Αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να σας επηρεάσει ώστε να αποφύγετε να περνάτε χρόνο μόνοι ή να ταξιδεύετε χωρίς αγαπημένα πρόσωπα. Αν έχετε άγχος αποχωρισμού, μπορεί επίσης να εμφανίσετε μερικά σωματικά συμπτώματα, όπως:

Εφιάλτες

Πονοκέφαλοι

Στομαχόπονοι

Ναυτία ή εμετός

Δυσκολία στην αναπνοή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νερό με σπόρους chia: Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου