Η εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών θα μπορούσε να αυξάνει τον μακροχρόνιο κίνδυνο για καρκίνο μαστού ή ωοθηκών, αναφέρει νέα έρευνα.

Εκτός αυτού, υπάρχει επίσης υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο μαστού, προστάτη και παχέος εντέρου σε συγγενείς αυτών των γυναικών, σημείωσε η Dr. Corrine Welt του University of Utah Health στο Salt Lake City.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Endocrine Society και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Η εμμηνόπαυση πριν τα 40 είναι σπάνια και ορισμένες φορές κλινικά είναι γνωστή ως πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές εστίασαν στο ιατρικό ιστορικό, μεταξύ 1995 και 2021, 613 γυναικών με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια και 165 με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Γυναίκες που μπήκαν πρόωρα στην εμμηνόπαυση είχαν διπλάσιες πιθανότητες για καρκίνο μαστού έναντι γυναικών που μπήκαν σε πιο συνηθισμένη ηλικία.

Ο κίνδυνος για καρκίνο στις ωοθήκες σχεδόν τετραπλασιάστηκε στην ομάδα της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν και γενεαλογικές πληροφορίες από την Utah Population Database για να εντοπίσουν συγγενείς των γυναικών και το ιατρικό ιστορικό τους.

Ο κίνδυνος καρκίνου μαστού αυξήθηκε κατά 30% σε συγγενείς δευτέρου βαθμού (θείους, θείες, παππούδες, ανεψιές ή ανεψιούς κλπ) γυναικών που μπήκαν πολύ νωρίς στην εμμηνόπαυση.

Συγγενείς δευτέρου βαθμού επίσης είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών.

Οι άντρες επίσης επηρεάζονταν. Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξανόταν έως 60% σε συγγενείς πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου για καρκίνο θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού: Η ορμονοθεραπεία μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο άνοιας [μελέτη]
Φωτιά στο νοσοκομείο Δράμας – απομακρύνθηκαν ασθενείς
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Κομισιόν παρείχε ελάχιστες πληροφορίες για το εμβόλιο κατά της CoViD