Με τη βοήθεια της κρυοσυντήρησης, ο διεθνής μη κερδοσκοπικός Οργανισμός DKMS έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει από τον Νοέμβριο του 2023 πλεονάζοντα αριθμό από δωρεά βλαστικών κύτταρων ενηλίκων στην έδρα της στη Δρέσδη και να τα καθιστά διαθέσιμα παγκοσμίως για μεταμόσχευση σε περιπτώσεις λευχαιμίας.
Τα κέντρα μεταμοσχεύσεων και οι μονάδες ανεύρεσης μπορούν να αναζητούν και να ζητούν κατάλληλα βλαστοκύτταρα αίματος από τη νέα Τράπεζα Βλαστοκυττάρων μέσω του Μητρώου DKMS και της βάσης δεδομένων του Κεντρικού Μητρώου Δοτών Μυελού των Οστών της Γερμανίας (ZKRD), όπως ανακοίνωσε στη Δρέσδη ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός.
Από την αίτηση του υλικού μέχρι τη μεταφορά του στην κλινική μεσολαβούν μόνο λίγες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η μεταμόσχευση είναι δυνατή πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πριν.
Η Elke Neujahr, Παγκόσμια Διευθύνουσα Σύμβουλος του DKMS Group gGmbH, έκανε λόγο για "ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην αποστολή μας για τη διάσωση ζωών". Αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης για τους ασθενείς με καρκίνο του αίματος σε 60 χώρες που χρειάζονται μεταμόσχευση πολύ γρήγορα.
Η τράπεζα βλαστοκυττάρων γεμίζει από τον Νοέμβριο του 2023, με περίπου 70 παρασκευάσματα να είναι σήμερα διαθέσιμα στις κρυοδεξαμενές της Δρέσδης.
Σύμφωνα με την DKMS, με τα κρυοσυντηρημένα βλαστικά κύτταρα μεσολαβούν μόνο τρεις ημέρες μεταξύ της πρώτης αίτησης και της μεταφοράς στην κλινική - προηγουμένως, η διαδικασία από την εύρεση δότη έως τη μεταμόσχευση διαρκούσε αρκετές εβδομάδες.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς την παρουσία του δότη και είναι άμεσα διαθέσιμα. Η προσέγγιση αυτή είναι μοναδική παγκοσμίως, πολύ απλή και ηθικά ορθή, δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής της τράπεζας βλαστοκυττάρων DKMS. Ιδρύθηκε αρχικά ως τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος και διαθέτει πολυετή εμπειρία και εκτεταμένη τεχνογνωσία στην κρυοσυντήρηση.
Όπως αναφέρθηκε μάλιστα, πολλοί δότες κινητοποιούν σημαντικά περισσότερα βλαστικά κύτταρα από όσα χρειάζεται στην πραγματικότητα ένας ασθενής. Με τη συγκατάθεσή τους, τα υπόλοιπα κύτταρα αποθηκεύονται στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αέρια φάση πάνω από υγρό άζωτο. Με αυτόν τον τρόπο, δύο ζωές μπορούν να σωθούν με μία και μόνο δωρεά.
Σύμφωνα με τον DKMS, ένα άτομο διαγιγνώσκεται με λευχαιμία κάθε 27 δευτερόλεπτα παγκοσμίως, στη Γερμανία κάθε δώδεκα λεπτά. Για πολλούς από τους ασθενείς με λευχαιμία που χρειάζονται μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, η αναζήτηση ενός γενετικού διδύμου είναι "ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο".
Μόνο το ένα τρίτο περίπου βρίσκει συμβατό δίδυμο εντός της οικογένειας, ενώ η πλειονότητα πρέπει να βασιστεί σε άλλους ανθρώπους, όπου τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ιστών πρέπει να ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο νωρίτερα υπάρξει ταύτιση και φτάσει η δωρεά, "τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης και μακροχρόνιας ανάρρωσης"
Ποιος είναι ο Οργανισμός
Ο DKMS είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο να δώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς με λευχαιμία σε όλο τον κόσμο μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Ιδρύθηκε στη Γερμανία το 1991 από τον Δρ Peter Harf και έκτοτε έχει εξασφαλίσει ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν μια σωτήρια δωρεά βλαστοκυττάρων.
Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια δυνητικοί δότες είναι εγγεγραμμένοι στον DKMS και μέχρι σήμερα ο Οργανισμός έχει κάνει περισσότερες από 115.000 δωρεές βλαστοκυττάρων. Εκτός από τη Γερμανία, ο DKMS δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Χιλή, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Μέσω διεθνών έργων και προγραμμάτων βοήθειας, ο DKMS δίνει σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως πρόσβαση σε μια θεραπεία που σώζει ζωές.
Ο DKMS συμμετέχει επίσης στους τομείς της ιατρικής, της επιστήμης και της έρευνας, προκειμένου να βελτιώσει τις πιθανότητες ανάρρωσης των ασθενών.
Στο εργαστήριο υψηλών επιδόσεων, το DKMS Life Science Lab, ο Οργανισμός θέτει παγκόσμια πρότυπα για την τυποποίηση των πιθανών δοτών βλαστοκυττάρων προκειμένου να βρεθεί το τέλειο ταίρι για μεταμόσχευση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα 30 δισ. ευρώ η εξοικονόμηση της Ευρώπης από τη χρήση των βιο-ομοειδών
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]