Αν συνέχεια νιώθετε ότι μυρίζετε κάτι στον χώρο που οι γύρω σας δεν μπορούν να το καταλάβουν... οι πιθανότητες λένε ότι θα μπορούσατε να έχετε μια πάθηση που ονομάζεται φαντοσμία. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις οσφρητικές παραισθήσεις. Οι παραισθήσεις μπορούν να εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την κάθε μας αίσθηση. Όσον αφορά την όσφρηση, υπάρχουν δύο μορφές: Η παροσμία, το να μυρίζουμε κάτι και να το αντιλαμβανόμαστε ως άλλη οσμή, και η φαντοσμία, το να μυρίζουμε κάτι που δεν υπάρχει καν εκεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις οσφρητικών παραισθήσεων, η μυρωδιά που καταλήγουμε να νιώθουμε περιγράφεται ως καμένο, σάπιο ή χαλασμένο.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς. Πρόκειται για μια παροδική αίσθηση.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτές τις παραισθήσεις. Μπορούν να περιλαμβάνουν:

Τραύμα στο κεφάλι

Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού

Επιληπτικές κρίσεις στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου σας

Νόσος Πάρκινσον

COVID-19

Κάποιος όγκος στον εγκέφαλο

Αν παρατηρήσετε ότι συμβαίνει, μιλήστε με τον γιατρό σας για να εξακριβωθεί ο λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως και να αποκλειστεί το χειρότερο σενάριο.

COVID-19 και φαντοσμία

Πολλοί άνθρωποι που έχουν περάσει COVID-19 χάνουν την όσφρηση και την αίσθηση της γεύσης. Οι αναφορές συνδέουν επίσης τις λοιμώξεις από τον COVID-19 με μυρωδιές φάντασμα σαν κάτι καμένο. Οι αισθήσεις όσφρησης και γεύσης ορισμένων ανθρώπων επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά την ίαση. Αλλά τα συμπτώματα άλλων μπορεί να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονες δεν έχουν σαφείς απαντήσεις για το γιατί συμβαίνει αυτό.

Προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η φαντοσμία

Οι μυρωδιές και οι γεύσεις έχουν τεράστια επίδραση στη διάθεσή σας. Τα καλά αρώματα μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή σας. Αλλά το να μυρίζετε συνεχώς άσχημες μυρωδιές λόγω της φαντασσμίας θα μπορούσε να μειώσει την ποιότητα της ζωής σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει:

Κατάθλιψη

Απώλεια όρεξης

Απώλεια βάρους

Και υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι όπως το να μην μπορείτε να μυρίσετε τα χαλασμένα τρόφιμα ή μια διαρροή αερίου. Εάν εργάζεστε σε έναν τομέα που απαιτεί έντονη όσφρηση, όπως σεφ, αρωματοποιοί ή πυροσβέστες, η φαντοσμία μπορεί να καταστήσει αδύνατο να κάνετε σωστά τη δουλειά σας για ορισμένες χρονικές περιόδους.

Πώς θεραπεύεται;

Για τη θεραπεία διαταραχών της όσφρησης όπως η φαντασσμία, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε διάφορους τύπους γιατρών, ειδικά αν η πάθηση οφείλεται σε βλάβη ή τραυματισμό στο κεφάλι. Μια επίσκεψη σε ΩΡΛ και νευρόλογο θα ήταν καλό σημείο εκκίνησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού: Η ορμονοθεραπεία μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο άνοιας [μελέτη]
Φωτιά στο νοσοκομείο Δράμας – απομακρύνθηκαν ασθενείς
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Κομισιόν παρείχε ελάχιστες πληροφορίες για το εμβόλιο κατά της CoViD