Δεν ήταν αναγκαστικά κάτι που χρειαζόμασταν μελέτες για να μας το επιβεβαιώσουν, αλλά είναι και επίσημο: Η ζέστη μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο μας. Χωρίς καλό και επαρκή ύπνο, η υγεία μας επηρεάζεται με αμέτρητους τρόπους και ξεκινούν ένα σωρό αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις που βάζουν τον οργανισμό μας σε κίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα κινείται σε διάφορα στάδια ύπνου. Επειδή η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ορισμένα στάδια, ένα ζεστό δωμάτιο μπορεί να σας ξυπνήσει έτσι ώστε το σώμα σας να μπορέσει να ξαναρχίσει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Γι’ αυτό και η θερμοκρασία είναι τόσο κρίσιμο συστατικό ενός υγιούς νυχτερινού ύπνου, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο σε πολλά κείμενα με συμβουλές που θα διαβάσετε για καλό ύπνο, είναι συχνή συμβουλή το να διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας πιο ψυχρό από το υπόλοιπο σπίτι. Αυτό όμως δύσκολα είναι δυνατό χωρίς κλιματιστικό (και χωρίς να εκτοξεύσουμε τον λογαριασμό του ρεύματος στα ύψη).

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να σώσουμε τον ύπνο μας (αλλά και την τσέπη μας) όταν η ζέστη γίνεται αφόρητη.

Κάντε το περιβάλλον του ύπνου σας πιο δροσερό

Το να σκέφτεστε δημιουργικά μπορεί να βοηθήσει, οπότε προσπαθήστε να βρείτε το μέρος στο σπίτι σας που είναι το πιο δροσερό και έχει τη μεγαλύτερη ροή αέρα. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα για τους καλοκαιρινούς μήνες να κοιμάστε σε διαφορετικό δωμάτιο ή σημείο απ’ ό,τι κανονικά. Η χρήση παντζουριών ή κουρτινών και το άνοιγμα των παραθύρων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να δροσίσετε το δωμάτιό σας πριν τον ύπνο. Η χρήση ανεμιστήρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αέρα κατά τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού. Μπορείτε να βάλετε πάγο σε ένα μπολ μπροστά από έναν ανεμιστήρα για να φυσήξει λίγο πιο δροσερό αέρα.

Προτιμήστε υφάσματα που αναπνέουν

Οι πιτζάμες και τα κλινοσκεπάσματα από υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι και λινό, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας πιο δροσερό. Τα ψυκτικά μαξιλάρια μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας. Αυτά τα μαξιλάρια περιέχουν επικαλύψεις gel που απορροφούν τη θερμότητα του σώματος και διατηρούν το κεφάλι και το λαιμό δροσερό όλη τη νύχτα.

Κάντε ένα όχι πολύ ζεστό ντους

Ενώ το κρύο ντους φαίνεται η προφανής λύση για να δροστιστείτε άμεσα, μελέτες έχουν δείξει ότι το μπάνιο με χλιαρό νερό λίγες ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο εύκολο. Ένα χλιαρό ντους θα στείλει το σώμα σας σε λειτουργία ψύξης, κάτι που βοηθά στον ύπνο, ενώ το ζεστό νερό μπορεί να κάνει την δυσφορία και την εφίδρωσή σας ακόμα χειρότερη.

Αποκτήστε μια καλή ρουτίνα ύπνου

Ο έλεγχος του περιβάλλοντός σας δεν είναι πάντα εύκολος, όμως, άρα χρειαζόμαστε και μια εναλλακτική: Η εναλλακτική αυτή είναι το να έχετε μια καλή, σταθερή και λειτουργική ρουτίνα ύπνου, που θα σας βοηθάει να κοιμάστε πιο εύκολα. Η ζέστη μπορεί να είναι σκληρός αντίπαλος, αλλά η δύναμη της συνήθειας είναι εξίσου δυνατός σύμμαχός σας. Το να έχετε σταθερή ώρα ύπνου, το να αποφεύγετε τις οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, η αποφυγή του φαγητού και του αλκοόλ πριν τον ύπνο, αλλά και μια ρουτίνα χαλάρωσης με μουσική ή διάβασμα, όλα είναι παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, άσχετα από την θερμοκρασία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών