Οι καλοκαιρινοί μήνες συνδυάζονται με καλοκαιρινά αθλήματα και δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, το ποδήλατο θαλάσσης, το κανό και παιχνίδια παραλίας όπως το βόλεϊ και οι ρακέτες! Για τους πιο τολμηρούς περιλαμβάνουν αθλήματα μέσης και ανοικτής θαλάσσης, όπως θαλάσσιο ski, surf και κωπηλασία! Όταν όμως το χειμώνα, υπάρχει αποχή από την άθληση τότε κάνουν την εμφάνισή τους οι καλοκαιρινοί τραυματισμοί! Συνήθως οι μυοσκελετικές παθήσεις που προκύπτουν τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να είναι αποτέλεσμα οξέων τραυματισμών ή ακόμα και λόγω συσσωρευμένης κόπωσης - προοδευτικής υπέρχρησης συγκεκριμένων δομών του σώματος.
Οι πιο συχνοί τραυματισμοί του καλοκαιριού
- Κολύμπι: Οι λανθασμένες κινήσεις και οι πολλαπλές και γρήγορες επαναλήψεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή τενοντίτιδα του ώμου ή/και τραυματισμός στο γόνατο ειδικά κατά την πρόσθια κολύμβηση, με τον έσω πλάγιο σύνδεσμο να καταπονείται.
- Ρακέτες: Ο λανθασμένος τρόπος που κρατάει κανείς την ρακέτα μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα του αγκώνα ή και του καρπού, αλλά και ο λανθασμένος τρόπος χτυπήματος της μπάλας μπορεί να οδηγήσει σε εξάρθρημα ώμου.
- Κανό: Είναι μια άσκηση επίπονη για το άνω μέρος του σώματος που μπορεί να προκαλέσει ρήξεις συνδέσμων, τενοντίτιδες στον ώμο, τον αγκώνα αλλά και καρπό και μυϊκούς πόνος στη πλάτη, λόγο του τρόπου καθίσματος στο κανό. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιους τραυματισμούς είναι οι διατάσεις.
- Σαγιονάρες: Η σαγιονάρα δεν έχει σχεδιαστεί για πολύωρο περπάτημα και έτσι δεν προσφέρει και την ανάλογη υποστήριξη που χρειάζεται το σώμα μας με αποτέλεσμα τον πόνο σε σημεία του σώματος όπως τα γόνατα και η μέση.
- Ξαπλώστρα: Οι πολλές ώρες στην ξαπλώστρα μπορεί να αποφέρει απρόσμενα προβλήματα, Εάν δεν αλλάζουμε συχνά την στάση που καθόμαστε και έντονους μυϊκούς πόνους.
- Βουτιές: Βουτώντας από ένα ψηλό σημείο στη θάλασσα, μπορεί να προκληθεί άμεση κάκωση – πλήξη της σπονδυλικής στήλης και κυρίως του αυχένα.
- Θαλάσσια σπορ: Παρατηρούνται συνήθως οξείς τραυματισμοί, σε αρθρώσεις και μύες, συνδεσμικές κακώσεις ακόμα και κατάγματα σε άνω και κάτω άκρα.
- Beach Volley: Το βόλεϊ έχει πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι και έτσι παρατηρούνται τραυματισμοί λόγω υπέρχρησης του ώμου αλλά και τραυματισμοί στο γόνατο και η ειδικά η Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου, ή το διαστρέμματα αστραγάλου λόγω της απότομης αλλαγής κατεύθυνσης.
Πώς μπορείς να τους αποφύγεις;
- Καλή προθέρμανση εκ των προτέρων και διατάσεις πριν και μετά την άσκηση.
- Κατανόηστε το σώμα σου. Ένας εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει τις περιοχές που πρέπει να βελτιώσεις για να αποτρέψεις τραυματισμούς και να αυξήσεις την απόδοσή σου.
- Απόκτησε πολύ καλή φυσική κατάσταση, τόσο καρδιαγγειακή όσο και μυοσκελετική (δύναμη, κινητικότητα, σταθερότητα). Δυνάμωσε σε πλάτη, αυχένα, ώμους, γόνατα, κοιλιακή χώρα, πόδια.
- Προσαρμόστε την ένταση. Αρχίστε αργά και αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της δραστηριότητας.
- Ξεκούραση. Μην ξεχνάτε να δίνετε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο για ανάπαυση και ξεκούραση.
- Επαρκής ενυδάτωση. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
- Κάνε τακτικό αθλητικό μασάζ.
- Μερικά βασικά μαθήματα – με έμπειρο προπονητή – θα σε βοηθήσουν πολύ στο να αποφεύγεις τους τραυματισμούς αλλά και να αυξήσεις την απόδοσή σου.
Εάν υποφέρεις από τραυματισμό ή χρόνιους πόνους απευθύνσου σε έμπειρο φυσικοθεραπευτή.
Eάν δεν είσαι σίγουρος πώς να κάνεις προθέρμανση ή δεν είσαι σίγουρος για το ποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης πρέπει να κάνεις, θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικο bazaar της “Πηγή Ζωής” στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη αποστολής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. στο project Βιοτεχνολογίας της DEMO
Βαρτζόπουλος στη Γερμανία - Στο επίκεντρο οι δομές για την άνοια