Η κλειστοφοβία είναι ο φόβος για κλειστούς χώρους όπως αυτοκίνητα, ασανσέρ, ντουλάπες, αεροπλάνα και τούνελ. Τα άτομα με κλειστοφοβία τείνουν να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν καταστάσεις όπου θα βρίσκονται σε χώρους όπως οι παραπάνω. Όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, παρουσιάζουν συμπτώματα πανικού. Τα άτομα με κλειστοφοβία δεν φοβούνται μόνο όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους. Και μόνο η σκέψη μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει αισθήματα τρόμου.

Η κλειστοφοβία είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής που ονομάζεται ειδική φοβία. Επηρεάζει περίπου το 12,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πολλοί άνθρωποι έχουν κλειστοφοβία σε όλη τους τη ζωή, αλλά η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

Αυτά τα συναισθήματα φόβου και πανικού συχνά αυξάνονται όταν το άτομο βρίσκεται σε κλειστό χώρο. Μπορεί να παραπονιούνται ότι αισθάνονται ασφυξία ή ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Μπορεί να φοβούνται ότι δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αίσθηση ότι έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Η δύσπνοια μπορεί επίσης να συνδέεται με συμπτώματα πανικού.

Ο καθένας είναι διαφορετικός ως προς τα συμπτώματα που βιώνει. Τα πιθανά συμπτώματα κλειστοφοβίας περιλαμβάνουν:

 • Γρήγορος καρδιακός παλμός.
 • Ζάλη.
 • Δυσκολία στην  αναπνοή.
 • Ρίγη.
 • Εξάψεις.
 • Ξηροστομία.
 • Πονοκέφαλος.
 • Ναυτία.
 • Στομαχικά προβλήματα.
 • Αποπροσανατολισμός και σύγχυση.

Τι προκαλεί την κλειστοφοβία;

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι ακριβώς τι προκαλεί ένα άτομο να αναπτύξει κλειστοφοβία. Όπως και σε άλλες αγχώδεις διαταραχές και φοβίες, είναι πιθανό η αιτία να είναι πολυπαραγοντική. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και βιολογικούς παράγοντες. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η συμπεριφορά των γονέων ή κηδεμόνων όσο μεγαλώνατε. Για παράδειγμα, ένας υπερπροστατευτικός ή ένας πολύ αγχώδης γονιός μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη κλειστοφοβίας.

Διάγνωση

Αν εμφανίσετε τα παραπάνω συμπτώματα και δεν καταλαβαίνετε από πού προέρχονται, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να κανονίσετε εξετάσεις που θα σας βοηθήσουν να αποκλείσετε άλλα προβλήματα υγείας. Το να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο για τον φόβο σας είναι επίσης πολύ καλή επιλογή, μιας και η ψυχοθεραπεία θα σας οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση της φοβίας σας.

Θεραπεία

Για πολλούς ανθρώπους, η κλειστοφοβία τείνει να είναι μια χρόνια πάθηση, που σημαίνει ότι τη βιώνουν με κάποια μορφή καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ελιναι διαχειρίσιμη. Ο κύριος τρόπος διαχείρισης της κλειστοφοβίας είναι μέσω της ψυχοθεραπείας. Οι δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές θεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κλειστοφοβίας είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η θεραπεία έκθεσης.

 • Στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μαθαίνετε να αναγνωρίζετε τις αρνητικές ή τρομακτικές σκέψεις σας και στη συνέχεια μαθαίνετε τεχνικές για να τις διαχειρίζεστε.
 • Στη θεραπεία έκθεσης, εκτίθεστε σε αυτό που φοβάστε - στην περίπτωση αυτή, σε έναν κλειστό χώρο - μέσα στο ασφαλές πλαίσιο του θεραπευτικού περιβάλλοντος.
 • Ένας πιο πρόσφατος τύπος θεραπείας έκθεσης για την κλειστοφοβία είναι η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας μλεσω προσομοίωσης. Τα σενάρια μπορεί να περιλαμβάνουν ασανσέρ και μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας. Δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η τεχνική. Η έρευνα δείχνει ότι η εικονική πραγματικότητα για την κλειστοφοβία μπορεί να βοηθήσει σε μακροπρόθεσμη βάση σε περίπου 40% των περιπτώσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών