Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, οι ενέσεις απώλειας βάρους με σεμαγλουτίδη είναι τα φάρμακα επιλογής για τους περισσότερους υπέρβαρους ανθρώπους, εντούτοις για ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μόνο ένας στους τέσσερις αμερικανούς ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν τα φάρμακα της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας "Novo Nordisk" εξακολουθούσε να παίρνει τα παγκοσμίως δημοφιλή φάρμακα δίαιτας δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάστηκε στο Reuters. Οι λόγοι για την απόσυρση δεν αναφέρθηκαν.

"Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσο καιρό πρέπει να παίρνει αυτά τα φάρμακα", δήλωσε ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Ουαλίντ Γκέλαντ.

Η Prime Therapeutics και η Magellan Rx Management, ένας διαχειριστής φαρμακευτικών παροχών, εξέτασαν στοιχεία από 3.364 άτομα με ασφάλιση υγείας στις ΗΠΑ που έπαιρναν φάρμακα GLP-1.

Τους είχαν συνταγογραφηθεί τα φάρμακα το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2021 λόγω διάγνωσης παχυσαρκίας ή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) τουλάχιστον 30.

Τα φάρμακα GLP-1 αναπτύχθηκαν αρχικά για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Καταστέλλουν την όρεξη και προάγουν το αίσθημα κορεσμού.

Πέρυσι, μια μελέτη έδειξε επίσης ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο μετά από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ορισμένοι ασθενείς σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο μόλις έχασαν βάρος.

Το κόστος παίζει επίσης ρόλο μιας και τα φάρμακα σεμαγλουτίδης και παρόμοια φάρμακα κοστίζουν μερικές φορές πάνω από 1.000 δολάρια το μήνα. Ωστόσο, άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς που διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή GLP-1 επανακτούν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"
Συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες για διαβητικούς