Η ομάδα διεθνώς καταξιωμένων ερευνητών στον τομέα της Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, που ίδρυσαν το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά κέρδισε, με τη βοήθεια μιας εξαιρετικής ομάδας επιστημόνων και επαγγελματιών, ανταγωνιστική επιχορήγηση άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Αριστείας (CoE) στις Τεχνολογίες Ρομποτικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.
Του νέου Ελληνικού Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική, με το όνομα "HERON", θα ηγούνται οι καθηγητές στο ΕΜΠ Πέτρος Μαραγκός και Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ενώ ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, καθηγητής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Εμίρης, θα ενεργεί ως Συντονιστής του έργου ανάπτυξης του HERON.
Το HERON θα αναπτύξει τρεις κατευθύνσεις της Ρομποτικής Υπηρεσιών, κρίσιμες για την Ελλάδα, συγκεκριμένα τη Ρομποτική Πεδίου, την Υγειονομική Ρομποτική και τη Ρομποτική Ασφαλείας, υποστηριζόμενες από ένα μοναδικό Makerspace, προωθώντας αλλαγή της δημιουργικής/κατασκευαστικής νοοτροπίας στην Ελλάδα.
Το HERON έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς στη Ρομποτική, όπως το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT), με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής, τεχνολογικής, καινοτόμου και εκπαιδευτικής του δυναμικής.
Το νέο Κέντρο Αριστείας θα λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (15 εκατομμύρια ευρώ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (15 εκατομμύρια ευρώ) για τα επόμενα έξι χρόνια.
Το HERON έχει κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από το εθνικό βιομηχανικό οικοσύστημα και έχει εξασφαλίσει πάνω από 70 επιστολές ανάληψης οικονομικής και σε είδος δέσμευσης, σημαντικές συνεισφορές προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Η ίδρυση ενός εθνικού Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική, συνδυασμένου με βιομηχανική καινοτομία, είναι υψίστης εθνικής σημασίας, καθώς φιλοδοξεί να θέσει τη Ρομποτική στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας, χωρίς να θυσιάζει την ερευνητική αριστεία.
Το HERON θα αναπτυχθεί αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πραγματικότητας και γεωγραφίας, καθώς και τις εθνικές και περιφερειακές προτεραιότητες. Γύρω από το HERON θα αναπτυχθεί και θα οργανωθεί ένα ισχυρό οικοσύστημα που θα περιλαμβάνει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.
Θα προταθεί και θα εφαρμοστεί ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση της υιοθέτησης των ρομποτικών τεχνολογιών σε εθνικό επίπεδο.
Το HERON θα δημιουργήσει γέφυρες με την ελληνική διασπορά για την προώθηση της ανταλλαγής γνώσης και τη συμβολή στην επείγουσα ανάγκη για αναστροφή της διαρροής διανοητικού κεφαλαίου.
Αναμένεται ότι οι ερευνητικές, τεχνολογικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες του HERON θα έχουν ισχυρό θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες της Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της και για την προετοιμασία της νέας γενιάς για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Ο Πέτρος Μαραγκός, Καθηγητής ΕΜΠ και Διευθυντής του HERON, δήλωσε: “Το Κέντρο Αριστείας ΗΡΩΝ ξεκίνησε ως όραμα και γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα εμβληματικό εγχείρημα με υψηλούς στόχους σε κρίσιμα πεδία της ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η επίτευξη των οποίων ευελπιστούμε ότι θα προωθήσει θετικά την τεχνολογία, την οικονομία, την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας μας. Θερμές ευχαριστίες για τη βοήθεια και τη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας σε όλα τα μέλη από τα πανεπιστήμια και το ΕΚ Αθηνά που συμμετείχαν στην ομάδα αυτής της Ευρωπαϊκής πρότασης, τη ΓΓΕK και στους χορηγούς και συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πιστεύουμε ότι η επιτυχής συγκέντρωση όλων αυτών των δυνάμεων, καθώς και η επικείμενη οργάνωση και λειτουργία του HERON θα εμπνεύσουν την επιστημονική κοινότητα και τη νέα γενιά της πατρίδας μας παρέχοντάς τους πολυδιάστατες ευκαιρίες για έρευνα, συνεργασία, δημιουργικότητα και καινοτομία”.
Ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ και Αναπληρωτής Διευθυντής του HERON, δήλωσε: «To HERON είναι το πρώτο Κέντρο Αριστείας στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στη Ρομποτική στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, έναν τομέα που η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως. Η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από την ΕΕ, την Ελλάδα και ιδιωτικές πηγές το κατέστησε δυνατό. To HERON βασίζεται σε μια εξαιρετική ομάδα Ελλήνων ειδικών στη ρομποτική πεδίου, υγείας και ασφάλειας, ενώ θα συνεισφέρουν και ερευνητές από την Ελληνική Διασπορά. Μαζί, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ρομπότ, συστήματα και ερευνητικά έργα αιχμής που όχι μόνο θα ηγηθούν του πεδίου στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας αντιμετωπίζοντας επείγουσες ανάγκες, εκπαιδεύοντας εξαιρετικούς ερευνητές και προκαλώντας την επιστροφή ερευνητών από το εξωτερικό. Με το Makerspace του, το HERON θα προωθήσει την προσέγγιση του κατασκευαστή που είναι τόσο απαραίτητη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας φοιτητές και ερευνητές στη δημιουργία, εξερεύνηση και κοινή χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας και εργαλείων χειρός. Είμαστε περήφανοι για το HERON και ελπίζουμε ότι θα θέσουμε ένα σημαντικό ορόσημο στις συλλογικές προσπάθειες μεταξύ ακαδημαϊκών, βιομηχανίας και επαγγελματιών που εργάζονται στη Ρομποτική στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, προωθώντας μια σύγχρονη, προηγμένη και χωρίς αποκλεισμούς ελληνική κοινωνία».
Η Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε: “Η δημιουργία του HERON, του πρώτου Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική στην Ελλάδα, αποτελεί το επιστέγασμα της ομαδικής προσπάθειας μεταξύ του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», που εποπτεύεται από το Υπουργείο μας, μιας σπουδαίας ομάδας Καθηγητών Ελληνικών Πανεπιστημίων, του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (Italian Institute of Technology - IIT) και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης-Γερμανία (Karlsruhe Institute of Technology - KIT). Το έργο αποτελεί έναν ακόμα λίθο στο οικοδόμημα του Ελληνικού Συστήματος Ρομποτικής, που υλοποιεί στρατηγικές συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας, με σκοπό την καινοτομία σε όλη την αλυσίδα αξίας της Ρομποτικής. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης η αμέριστη και διαρκής στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε συνέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα αξιοποιούμε πολλαπλές και πολυεπίπεδες χρηματοδοτικές πηγές, με στόχο να υποστηρίξουμε το νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, ένα μοντέλο που στηρίζεται στην βιωσιμότητα και την αειφορία”.
Ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, δήλωσε: “Η επιτυχία του Ινστιτούτου Ρομποτικής του Ε.Κ. «Αθηνά» για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική κατά την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, με το όνομα «ΗΡΩΝ» (Ελληνικό Κέντρο Ρομποτικής), με τη διασφάλιση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon – Teaming for excellence και την ανάλογη χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΚ, συνιστά υλοποίηση των στόχων και της πολιτικής της Γραμματείας μας για την αξιοποίηση της επιστημονικής αριστείας και καινοτομίας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία του Κέντρου θα συνεισφέρει τόσο στην έρευνα υψηλού επιπέδου σε τομείς, όπως η ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλλει στο όραμά μας για τη γεφύρωση μεταξύ της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και της βιομηχανίας, με ειδικότερο στόχο την καινοτομία στο τομέα της ρομποτικής.”
Ο Γιάννης Εμίρης, Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά , δήλωσε: “Η επιτυχία του Ινστιτούτου Ρομποτικής του Ε.Κ. «Αθηνά» για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική κατά την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, με το όνομα «ΗΡΩΝ» (Ελληνικό Κέντρο Ρομποτικής), με τη διασφάλιση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon – Teaming for excellence και την ανάλογη χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΚ, συνιστά υλοποίηση των στόχων και της πολιτικής της Γραμματείας μας για την αξιοποίηση της επιστημονικής αριστείας και καινοτομίας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία του Κέντρου θα συνεισφέρει τόσο στην έρευνα υψηλού επιπέδου σε τομείς, όπως η ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλλει στο όραμά μας για τη γεφύρωση μεταξύ της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και της βιομηχανίας, με ειδικότερο στόχο την καινοτομία στο τομέα της ρομποτικής.”
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη
Zoom στα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε
Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη - Τι ζητούν γιατροί και εργαζόμενοι