Η ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, η οποία είναι επικίνδυνη για τα πρόβατα και τα βοοειδή, επανεμφανίστηκε στην Τσεχική Δημοκρατία για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.
Η ασθένεια εντοπίστηκε σε ένα κριάρι αναπαραγωγής με εργαστηριακές εξετάσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας στην Πράγα. Ο ιός είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο.
Η τρέχουσα επιδημία της νόσου ξεκίνησε από τις Κάτω Χώρες και στη συνέχεια εξαπλώθηκε νότια και δυτικά.
Κρούσματα αναφέρθηκαν αρχικά στο Βέλγιο και τη Γερμανία και πιο πρόσφατα στη Σαξονία και τη Βαυαρία.
Στην Τσεχική Δημοκρατία, μια φάρμα στο Jindrichovice στην περιοχή Sokolov, μόλις 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Klingenthal (Σαξονία) και 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Selb (Βαυαρία), έχει πλέον προσβληθεί.
Το κριάρι παρουσίαζε τυπικά συμπτώματα όπως πυρετό, ρινικές εκκρίσεις, δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα στην περιοχή του κεφαλιού και απώλεια όρεξης.
Οι τσεχικές κτηνιατρικές αρχές δημιούργησαν μια λεγόμενη ζώνη περιορισμού με ακτίνα 150 χιλιομέτρων γύρω από τη φάρμα. Τα βοοειδή, τα πρόβατα και οι αίγες μπορούν να μετακινηθούν από τη ζώνη αυτή σε άλλες περιοχές μόνο υπό αυστηρούς όρους.
Ο ιός του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου μεταδίδεται από ορισμένα κουνούπια. Τα πρόβατα και τα βοοειδή ειδικότερα μολύνονται από αυτόν. Τα είδη καμήλας της Νότιας Αμερικής, οι κατσίκες και τα άγρια μηρυκαστικά είναι επίσης ευαίσθητα.
Ένας ορισμένος βαθμός προστασίας από την ασθένεια μπορεί να επιτευχθεί με τον εμβολιασμό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρευματικά νοσήματα: Νέες μέθοδοι απεικόνισης, μελλοντικές θεραπείες, πρόληψη
Μαρινέλλα: Εκτός ΜΕΘ, μεταφέρεται σε δωμάτιο νοσηλείας
Καρδιακή ανακοπή και κουλτούρα ανταπόκρισης