Πρόσφατη έρευνα του Aarhus University και του  King’s College London δείχνει ότι το να έχει κάποιος κατοικίδιο δεν προσφέρει, απαραίτητα, οφέλη στην ψυχική του υγεία, που ίσως ανέμενε.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Mental Health & Prevention, παρακολούθησε 6.018 ανθρώπους στη Βρετανία για 12 μήνες, αξιολογώντας το επίπεδο κατάθλιψης, άγχους και ανηδονίας, καθώς και μοναξιάς. Αντίθετα με τη δημοφιλή άποψη, η μελέτη δεν παρέχει αποδείξεις ότι το να έχει κάποιος κατοικίδιο βελτιώνει το αποτέλεσμα στην ψυχική του υγεία.

Οι ιδιοκτήτες ζώων ανέφεραν ελαφρώς χειρότερο αποτέλεσμα ψυχικής υγείας έναντι όσων δεν είχαν κατοικίδιο.

Η καθηγήτρια Christine Parsons δήλωσε ότι αν και οι έρευνες έχουν μεικτή εικόνα, η νέα μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν κατοικίδιο, γενικά εμφάνιζαν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και ανηδονίας κατά την πανδημία COVID-19, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη θεώρηση ότι τα κατοικίδια είναι ωφέλιμα για την ψυχική υγεία.

Aλλη πεποίθηση είναι ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ωφελούνται ιδιαίτερα από την αυξημένη φυσική δραστηριότητα και την πιο δομημένη ρουτίνα, που με τη σειρά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές στη νέα έρευνα ανακάλυψαν πράγματι ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ήταν πιο πιθανό να ασκούνται καθημερινά (40% έναντι 35% όσων δεν είχαν σκύλο).

Όμως η αυξημένη δραστηριότητα δεν συνδεόταν με καλύτερο αποτέλεσμα στην ψυχική υγεία και δεν διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων και ανθρώπων που δεν είχαν όσον αφορά τη διατήρηση της καθημερινής δομής.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η μόνη ‘’περιοχή’’ που οι ιδιοκτήτες ζώων έχουν όφελος στην ψυχική υγεία είναι σε σχέση με τη μοναξιά. Γνωστή είναι η αλληγορία της ‘Cat Lady’ -μια μοναχική αγχώδης γυναίκα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η νέα έρευνα, επίσης επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν κάποιες από αυτές τις υποθέσεις.

Μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν μόνοι, ιδιοκτήτες γατών και σκύλων ανέφεραν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς έναντι αυτών χωρίς  κατοικίδια.

Αν και η επίδραση ήταν μικρή, είναι αντίθετη στην έννοια της μοναχικής κυρίας με τις γάτες. Σε όσους ζούσαν ως ζευγάρια, οικογένειες ή συγκάτοικοι, οι ιδιοκτήτες ζώων δεν ανέφεραν μετρήσιμη διαφορά στο αίσθημα της μοναξιάς.

Αν και γυναίκες στην έρευνα ήταν πιο πιθανό να έχουν γάτες δεν ήταν πιο μοναχικές, με περισσότερη κατάθλιψη, άγχος ή ανηδονία έναντι των αντρών που είχαν γάτες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενώ τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν συντροφιά δεν αποτελούν θεραπεία για προβλήματα ψυχικής υγείας- ιδιαίτερα σε στρεσογόνες περιόδους όπως η πανδημία.

Η  Dr. Katherine Young, δήλωσε ότι η έρευνα προστίθεται στη μεικτή εικόνα των ερευνών για την ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς και την ψυχική υγεία. Αν και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει οφέλη, η συγκεκριμένη, μεγάλη, διαμήκης έρευνα δίνει ισχυρές ενδείξεις για το αντίθετο.

 

Πηγές:
Mental Health & Prevention,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρευματικά νοσήματα: Νέες μέθοδοι απεικόνισης, μελλοντικές θεραπείες, πρόληψη
Μαρινέλλα: Εκτός ΜΕΘ, μεταφέρεται σε δωμάτιο νοσηλείας
Καρδιακή ανακοπή και κουλτούρα ανταπόκρισης