Πίσω από το διατηρητέο κτίριο που στεγάζει το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ – πρώην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης), λειτουργεί εδώ και πάνω από επτά δεκαετίες το Οικοτροφείο. Η δομή φιλοξενεί άτομα που εκτός από τυφλότητα έχουν κι άλλες αναπηρίες (κωφότητα, νοητική διαταραχή κ.ά.) και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Επίσης, εκεί έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν προσωρινά άτομα με απώλεια όρασης που μετακινούνται από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους στη χρήση του λευκού μπαστουνιού, στον κώδικα μπράιγ, στους υπολογιστές και άλλες δεξιότητες.

Τέσσερα από τα έξι άτομα που διαμένουν επί χρόνια στο Οικοτροφείο ενημερώθηκαν πρόσφατα πως δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον η φιλοξενία τους σε αυτό. Οι δύο μεταφέρθηκαν σε αυτόνομη κατοικία εκτός της Σχολής, δύο γυναίκες σε οίκο ευγηρίας, ενώ μόνο δύο ωφελούμενοι παραμένουν στη δομή, σε έναν άλλο μικρότερο χώρο όπου μετακινήθηκαν, στο μπροστινό μέρος του διατηρητέου. Παράλληλα, πληροφορήθηκαν πως στο κτίριο όπου μέχρι σήμερα λειτουργούσε το Οικοτροφείο μεταφέρεται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών που ως τώρα λειτουργούσε στο νεοκλασικό.

Η αιφνιδιαστική εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Τυφλών "Λουδοβίκος Μπράιγ" και της Περιφερειακής Ένωσης Μακεδονίας - Θράκης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Μέλη τους διοργάνωσαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας - μία έξω από τη Σχολή και μια στους χώρους της ΔΕΘ - ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, την συνέχιση λειτουργίας του Οικοτροφείου και την επιστροφή των 6 ωφελούμενων σε αυτό, σύμφωνα με ειδική πρόβλεψη που υπάρχει στον εσωτερικό κανονισμό του Κέντρου.

"Μας είπαν πως αυτό γίνεται στο πλαίσιο της αποϊδρυματοποίησης, την οποία θέλουμε κι εμείς, αλλά δεν μπορεί να γίνει σε όλους. Ούτε εμείς οι ίδιοι θέλουμε να μένουμε μέσα στο ίδρυμα, αλλά πολλές φορές χρειάζεται. Η αποϊδρυματοποίηση πρέπει να γίνεται σταδιακά, με ενημέρωση και όπου αυτό είναι εφικτό", λέει στο iatronet.gr ο Νικόλαος Χατζηδάφνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, Περιφερειακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης.

"Έρχονται άνθρωποι από την επαρχία που τους συμβαίνει τύφλωση και κάπου πρέπει να μένουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Δεν έχουν τη δυνατότητα όλοι να νοικιάζουν σπίτι για ένα διάστημα που μπορεί να είναι από δύο εβδομάδες ως και αρκετούς μήνες", επισημαίνει, προσθέτοντας: "Επίσης, υπάρχουν άτομα, όπως οι έξι φιλοξενούμενοι, που έχουν κι άλλες αναπηρίες και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους. Ακόμη κι εμείς που μένουμε εκτός, μπορεί να αρρωστήσουμε και να χρειαστούμε φροντίδα για λίγες μέρες. Είναι απαραίτητο να υπάρχει αυτή η υποστηρικτική δομή".

Το Οικοτροφείο υπάρχει από την έναρξη λειτουργίας του ιδρύματος, το 1950, σημειώνει από την πλευρά του ο Νικόλαος Μουζακίτης, πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών "Λουδοβίκος Μπράιγ". Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλο που το ίδρυμα παρέχει αυτού του είδους παροχή μόνο σε ανήλικους, από το 2011 όταν δημοσιοποιήθηκε το ΚΕΑΤ, συμφωνήθηκε πως θα συνεχιστεί η φιλοξενία των 6 ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Αυτό αναφέρεται ρητά στον εσωτερικό κανονισμό του παραρτήματος Θεσσαλονίκης, ενώ επικυρώθηκε ξανά το 2021, στον καινούργιο κανονισμό.

"Τώρα, χωρίς προειδοποίηση, έδιωξαν τους 4 από τους 6. Μιλάμε για πολυανάπηρους, ένας κωφός, άλλος με νοητική υστέρηση», τονίζει και προσθέτει: «Δεν μπορούν οι πολυανάπηροι να ζήσουν μόνοι τους χωρίς φροντίδα. Όταν κάποιος δεν βλέπει τα αυτιά του είναι οι κεραίες του. Όταν δεν μπορεί ούτε να ακούσει δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί".

Διοικήτρια: Εσωτερική ανακατανομή

Η διοικήτρια του ΚΕΑΤ, Σοφία - Λευκή Χαμονικολάου, μιλώντας στο iatronet.gr κάνει λόγο για μια ανακατανομή μεταξύ των τριών κτιρίων της δομής και αρνείται ότι κλείνει το Οικοτροφείο, καθώς δύο άτομα εξακολουθούν να φιλοξενούνται.

"Υπάρχει ανάγκη μεταφοράς του Σχολείου, που λειτουργεί στο διατηρητέο χώρο. Οι διευθύντριες έκαναν έγγραφο περί ακαταλληλότητας των χώρων, ενώ η Εθνική Τράπεζα που είναι ιδιοκτήτης έστειλε εξώδικο στα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας να φύγουν τα σχολεία», αναφέρει και προσθέτει: «Με πρώτιστο μέλημά μας τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε το σχολείο στο πίσω κτίριο, (σ.σ. εκεί όπου ήταν το Οικοτροφείο), και όχι σε άλλο χώρο εκτός δομής, σε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης".

Η κ. Χαμονικολάου επικαλείται λόγους υγείας και καλύτερης φροντίδας των φιλοξενούμενων για να αιτιολογήσει τη μεταφορά των 4 από τους 6 εκτός της δομής. "Όντως υπάρχει η πρόβλεψη για την κατά παρέκκλιση φιλοξενία τους, αλλά από το 2011 ως το 2024 οι άνθρωποι μεγαλώνουν, έχουν προβλήματα υγείας και εμείς δεν είμαστε κλειστή δομή με γιατρούς και νοσηλευτές για να τους φροντίσουμε", αναφέρει. Για τις δύο γυναίκες που μεταφέρθηκαν σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων σημειώνει πως εκεί δέχονται την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, με τη μία να αντιμετωπίζει επιπλέον σοβαρή ασθένεια. "Δεν μπορεί να αναλάβει το ΔΣ την ευθύνη να πεθάνει άνθρωπος μέσα στη δομή", λέει χαρακτηριστικά, ενώ για τους δύο οικοτρόφους που μεταφέρθηκαν σε διαμέρισμα φιλοξενίας διευκρινίζει πως δέχονται φροντίδα από την κοινωνική υπηρεσία και επιμελητές, με την σίτισή τους να συνεχίζεται στο ΚΕΑΤ.

"Όλα αυτά είναι σε γνώση των εκπροσώπων τους στο ΔΣ, με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών να συναινεί, γιατί πρέπει να προχωρήσουμε στην αποϊδρυματοποίηση", καταλήγει.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι έδειξε έρευνα σε 12 χώρες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ρομποτικό κομβόι ελίσσεται επιτυχώς στην ενδοσκοπική χειρουργική
ΠΑΣΟΚ: Ελλείψεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»