Οι τοξικές χημικές ενώσεις βρίσκονται παντού γύρω μας. Και, ναι, για πολλές από αυτές ευθύνεται ο ίδιος ο άνθρωπος, αλλά δεν θα το πιάσουμε φιλοσοφικά το ζήτημα εδώ. Εδώ θα πιάσουμε μερικά αντικείμενα που οι περισσότεροι μπορεί να έχουμε στην κουζίνα μας και πώς η λάθος χρήση τους απελευθερώνει επιπλέον τέτοιες ενώσεις που μας βάζουν σε κίνδυνο.

Κάποια από αυτά καλό θα ήταν να τα αντικαταστήσουμε, ενώ κάποια άλλα ίσως να χρειάζονται απλώς σωστότερη χρήση. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Πλαστικές σανίδες κοπής

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό Environmental Science & Technology διαπίστωσε ότι η χρήση πλαστικής επιφάνειας κοπής μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και 7.680 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, που μπορεί να καταλήξουν στο φαγητό σας. Αυτά τα μικροπλαστικά μπορούν στη συνέχεια να καταποθούν, όπου μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα σας. Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς εάν η κατανάλωση μικροπλαστικών είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να μειώσουν την έκθεσή τους σε μικροπλαστικά λόγω ανησυχίας για τις πιθανές επιπτώσεις. Οι σανίδες κοπής από μασίφ ξύλο (και μόνο) είναι ιδανικές για να κόβουμε λαχανικά και ψωμί, όμως είναι πορώδες υλικό και δεν ενδείκνυνται για ψάρι, κρέας και πουλερικά. Αντ’ αυτού, για τέτοιες τροφές χρειάζεστε ιδανικά μια επιφάνεια κοπής από πέτρα ή γυαλί.

Αντικολλητικά τηγάνια

Τα παραδοσιακά αντικολλητικά τηγάνια περιέχουν υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) στις επικαλύψεις τους για να τους δώσει πιο ολισθηρή επιφάνεια. Το PFOA είναι μια μορφή ένωσης ουσιών που δεν διασπώνται. Έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι ουσίες μεταναστεύουν από τα αντικολλητικά τηγάνια στο φαγητό και ότι η επιφάνεια μαγειρέματος υποβαθμίζεται με κάθε χρήση. Παρ’ όλα αυτά, παρόμοιες ενώσεις βρίσκονται στα περισσότερα αντικολλητικά τηγάνια, και έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιπέδων χοληστερόλης, του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο των νεφρών και των όρχεων και αλλαγές στα ηπατικά ένζυμα. Προσπαθήστε να επιλέξετε τηγάνια από όπως ανοξείδωτο ατσάλι, κεραμικό και χυτοσίδηρο (μαντεμένια).

Φούρνοι υγραερίου

Έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος διαπίστωσε ότι τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου στα σπίτια ξεπέρασαν τα κριτήρια για την υγεία μετά τη χρήση φούρνου υγραερίου ή προπανίου και παρέμεναν επικίνδυνα υψηλά για ώρες. Η έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου μπορεί να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος και έχει συνδεθεί με προβλήματα ανάπτυξης των πνευμόνων στα παιδιά. Αλλά η αντικατάσταση ενός φούρνου υγραερίου είναι περίπλοκη και δαπανηρή διαδικασία, που την καθιστά απρόσιτη για πολλούς, και πολλοί επιστήμονες λένε ότι μπορεί να μην χρειάζεται κιόλας: Αν ο εξαερισμός του σπιτιού σας είναι καλός (και έχετε και εξίσου καλό απορροφητήρα που θα χρησιμοποιείτε σε πλήρη ισχύ όταν μαγειρεύετε), τότε μάλλον δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι. Εναλλακτικά, φροντίστε τουλάχιστον να ανοίγετε τα παράθυρα και ανεμιστήρες για να αλλάζει ο αέρας του σπιτιού.

Βραστήρες νερού και καφετιέρες

Οι βραστήρες και οι καφετιέρες μπορούν να γίνουν από τα πρώτα σημεία που θα αναπαραχθεί μούχλα (και οι τοξίνες τους). Προηγούμενη έρευνα ανίχνευσε μικροοργανισμούς σε δίσκους υγρών καφετιέρας, πρίζες, κουμπιά και δεξαμενές νερού, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων όπως το E. coli και το Pseudomonas. Παρ’ όλα αυτά, δεν χρειάζεται να τα πετάξετε ή να σταματήσετε να τα λειτουργείτε (άλλωστε είναι και τα δύο εξαιρετικά βολικές συσκευές), αρκεί να τα καθαρίζετε συχνά από μέσα και από έξω, όπως και την γύρω περιοχή, και να μην αφήνετε να σχηματίζονται άλατα στις επιφάνειές τους.

Μαύρα σκεύη και μαχαιροπίρουνα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemosphere βρήκε υψηλά επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας σε μαύρα σκεύη και άλλα πλαστικά προϊόντα μαύρου χρώματος. Αυτά μπορεί να περιέχουν ουσίες που δεν θεωρούνται ασφαλείς, αλλά η έρευνα δεν έχει καταλήξει στο κατά πόσο πρέπει να ανησυχούμε. Ωστόσο, ο  καλύτερος τρόπος να έχετε το κεφάλι σας σίγουρο είναι να μην χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη γενικότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονέας με ναρκισσιστική διαταραχή: Πώς ξεπερνιέται το τραύμα
Προς απαγόρευση τα social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών στην Αυστραλία
ΠΟΕΔΗΝ: Ανασφάλιστοι επιλέγουν απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή