Νέα εργαλεία, όπως η Θετική Ψυχολογία μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα σχολεία. Η διαχείριση του στρες μπορεί να επιτευχθεί, βελτιώνοντας την καθημερινότητα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε μελέτη επιστημόνων από την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology. Υπογράφεται από τους Ειρήνη Καρακασίδου, Μιχαήλ Γαλανάκη και Γιώργο Τσίτσα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου, το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πάφου και το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, στον σημερινό κόσμο, που αλλάζει γρήγορα, τα σχολεία είναι κάτι περισσότερο από απλοί χώροι εκπαίδευσης. Είναι κρίσιμα περιβάλλοντα, όπου οι μαθητές αναπτύσσονται διανοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.

Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης στα σχολεία, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για πρακτικές που ενισχύουν την ευεξία και την ψυχική ανθεκτικότητα, τόσο μεταξύ των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών.

Καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιδεινώνουν το άγχος και την αβεβαιότητα, η ανάγκη για νέες προσεγγίσεις για την ψυχική υγεία και την ευεξία δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Η Θετική Ψυχολογία, εστιασμένη στην κατανόηση του τι κάνει τη ζωή πιο αξιόλογη, παρέχει πολλές τεχνικές και στρατηγικές, που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως σκοπός τους είναι να μετατραπούν τα σχολεία σε περιβάλλοντα φροντίδας και ευεξίας για παιδιά και δασκάλους.

Για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις, υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη ανάπτυξης και εφαρμογής νέων εργαλείων, πρακτικών και μεθόδων για την ενίσχυση της ευεξίας και της ψυχολογικής ανθεκτικότητας των μαθητών, των δασκάλων και των γονέων.

Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την αποτροπή εξουθένωσης των εκπαιδευτικών, με παρεμβάσες που τους βοηθούν να διαχειριστούν το άγχος και να διατηρήσουν το πάθος τους για διδασκαλία.

Οι ομαδικές παρεμβάσεις για ψυχολογική ανθεκτικότητα είναι επίσης απαραίτητες, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας και της υποστήριξης στους μαθητές.

Η ενθάρρυνση της χρήσης των δυνατών σημείων του χαρακτήρα, μπορεί να οικοδομήσει την αυτοεκτίμηση και να δημιουργήσει μια θετική σχολική κουλτούρα.

Οι θετικές στρατηγικές επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των σχέσεων και τη δημιουργία ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Η διδασκαλία της κατανόησης μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και να καλλιεργήσει μια καλλιτεχνική σχολική κουλτούρα.

Τέλος, η εφαρμογή εργαλείων Θετικής Ψυχολογίας για την οικοδόμηση γονικής ανθεκτικότητας και ευημερίας διασφαλίζει ότι οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία του εκπαιδευτικού οικοσυστήματος.

Τι είναι η Θετική Ψυχολογία

Η Θετική Ψυχολογία προσφέρει μια ποικιλία εργαλείων και μεθόδων που μπορούν να ενσωματωθούν αποτελεσματικά στο σχολικό περιβάλλον για να ενισχύσουν την ευεξία και την ανθεκτικότητα.

Οι αρχές της Θετικής Αγωγής, ενός κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας που επικεντρώνεται στην εφαρμογή των εννοιών της σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, υπόσχονται πολλά για τη βελτίωση των σχολείων.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η εστίασή της στα δυνατά σημεία του χαρακτήρα, στη θετική επικοινωνία και στην κατανόηση προς τον εαυτό μας (αυτοσυμπόνια), τα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν σε μαθητές όσο και σε δασκάλους.

Προάγοντας αυτές τις ιδιότητες, τα σχολεία μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο υποστηρικτικό και ανθεκτικό περιβάλλον, επιτρέποντας σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, μέσω της συλλογικής προσπάθειας, τα σχολεία μπορεί να μην είναι μόνο χώροι μάθησης, αλλά και περιβάλλοντα όπου οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Τα τελευταία χρόνια, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν ενταθεί, λόγω πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων ακαδημαϊκών απαιτήσεων, των πιέσεων στην ψυχική υγεία και των πρωτοφανών διαταραχών όπως η πανδημία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τραμπ: Θα καταργήσω τα επικίνδυνα παιδιατρικά εμβόλια
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης
Επίσκεψη Δημήτρη Βαρτζόπουλου στην Κύπρο