Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού εμφανίζονται "αυθόρμητα". Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού με κληρονομικό υπόβαθρο.
"Νέες στρατηγικές για την έγκαιρη ανίχνευση, ακόμη και την πρόληψη, συζητούνται όλο και περισσότερο", εξήγησε ο Βιεννέζος ειδικός Christian Singer (Ιατρικό Πανεπιστήμιο Βιέννης) με αφορμή το επικείμενο Διεθνές Συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού του Σεν Γκάλεν στη Βιέννη.
Το 10% - 15% των ασθενειών έχουν γενετικό υπόβαθρο
Ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού είναι και παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα. Μετά την ανακάλυψη των μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, οι οποίες σχετίζονται με υψηλό και πολύ πρώιμο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή/και των ωοθηκών, έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος όγκος πρόσθετων γνώσεων στον τομέα αυτό.
Ο βιεννέζος γυναικολόγος αναφέρει: "Γνωρίζουμε πλέον ότι περίπου το 5% - 7% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλονται σε BRCA1 ή BRCA2. Πρόκειται για έναν κληρονομικό κίνδυνο.
Παράλληλα, όμως, εκτιμούμε ότι συνολικά 10% - 15% των καρκίνων του μαστού είναι οικογενειακοί". Εδώ είναι πιθανό να παίζουν ρόλο διάφοροι κληρονομικοί γενετικοί παράγοντες που εντοπίζονται όλο και συχνότερα σε ορισμένες οικογένειες, η αιτιώδης συνάφεια των οποίων για τον καρκίνο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια.
Θα ήταν σημαντικό για τις γυναίκες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στο οικογενειακό τους περιβάλλον: "Μια κληρονομική προδιάθεση ανακαλύπτεται κυρίως με τη λήψη ιατρικού ιστορικού. Στην Αυστρία υπάρχουν εκατό κέντρα γενετικής συμβουλευτικής μαστού σε όλη τη χώρα, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες".
Όταν υπάρχει υποψία κληρονομικής προδιάθεσης, οι ειδικοί μπορούν να φτάσουν εκεί στην ουσία του θέματος. Στη συνέχεια, λαμβάνεται απόφαση μαζί με την ενδιαφερόμενη γυναίκα σχετικά με το αν ενδείκνυται ο γονιδιακός έλεγχος για τα γονίδια κινδύνου.
Στενή παρακολούθηση - χειρουργική επέμβαση
Σε περίπτωση τέτοιου κινδύνου, προσφέρονται σήμερα διάφορες στρατηγικές: "Η πρώτη είναι η ιδιαίτερα στενή παρακολούθηση προκειμένου να εντοπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα οποιοδήποτε καρκίνωμα μπορεί να αναπτυχθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ετήσια εξέταση διαλογής με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας (MRI)".
Η δεύτερη επιλογή θα ήταν η χειρουργική αφαίρεση του ιστού του μαστού. Πιθανότατα η πιο γνωστή περίπτωση εδώ ήταν η Αμερικανίδα ηθοποιός Angelina Jolie, η οποία υποβλήθηκε σε μια τέτοια επέμβαση το 2013 λόγω μιας μετάλλαξης του γονιδίου BRCA1. Η μητέρα της, η γιαγιά της και μια θεία της διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και πέθαναν ως αποτέλεσμα. "Σήμερα, αυτές οι διαδικασίες είναι τόσο καλές που θα μπορούσαν σχεδόν να είναι μια αισθητική επέμβαση στο στήθος", δήλωσε ο Singer.
Οι γυναίκες συχνά αποφασίζουν υπέρ μιας τέτοιας διαδικασίας σε πρώιμο στάδιο. Μια άλλη επιλογή είναι η χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων για την εξάλειψη του καρκίνου των ωοθηκών λόγω κληρονομικού στελέχους BRCA1/BRCA2. "Οι γυναίκες συχνά αποφασίζουν να το κάνουν αυτό από την ηλικία των 40 ετών. Συχνά μόνο όταν έχουν ολοκληρώσει τον προσωπικό τους οικογενειακό προγραμματισμό", εξηγεί ο ειδικός.
Η πρόληψη με φαρμακευτική αγωγή είναι ενδεχομένως δυνατή.
Οι ειδικοί συζητούν επίσης όλο και περισσότερο τη χημειοπροφύλαξη του καρκίνου του μαστού σε άτομα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι το αντι-ορμονικό φάρμακο ταμοξιφαίνη, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία του οιστρογονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού.
Ωστόσο, μια επιστημονική μελέτη που ξεκίνησε ο Singer στο πλαίσιο της Αυστριακής Ομάδας Μελέτης Καρκίνου του Μαστού και του Παχέος Εντέρου (ABCSG) θα μπορούσε να ανοίξει εντελώς νέους δρόμους εδώ. "Πρόκειται για τη μελέτη ABCSG 50, γνωστή και ως BRCA-P, μια τυχαιοποιημένη (τυχαία κατανομή των ασθενών σε ομάδες σύγκρισης- σημ.), διπλά τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διεθνή μελέτη φάσης ΙΙΙ, στην οποία συμμετέχουν περίπου 350 ασθενείς που έχουν μετάλλαξη BRCA1, πράγμα που σημαίνει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε πρώιμη ηλικία.
Οι συμμετέχοντες στην μελέτη Θα λάβουν το φάρμακο denosumab για πέντε χρόνια. Αυτό θα ακολουθηθεί από μια πενταετή φάση παρατήρησης, που θα δείξει εάν το denosumab μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού".
Το denosumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στη θεραπεία της παθολογικής οστικής απώλειας (οστεοπόρωση).
Πριν από λίγα χρόνια, η αυστριακή ομάδα μελέτης ABCSG απέδειξε ότι το φάρμακο έχει προστατευτική δράση κατά της υποτροπής σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. "Τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πιθανή πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 25 έως 55 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου".
Στο Διεθνές Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σεν Γκάλεν θα γίνει παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης των γνώσεων και αντίστοιχες συζητήσεις κυρίως για τα θέματα αυτά. "Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη σαφές εάν όλες οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που οφείλεται σε μετάλλαξη BRCA1 ή BRCA2 θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε θεραπεία με τον λεγόμενο αναστολέα parp". Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν την κυτταρική διαίρεση και έτσι επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου.
Ένα άλλο ερώτημα συνίσταται στο εξής: Θα πρέπει οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού λόγω BRCA1 να αποφασίσουν επίσης να αφαιρέσουν τον ιστό του δεύτερου μαστού; "Το 50-60% αναπτύσσει καρκίνωμα και στον άλλο μαστό μετά τον πρώτο", δήλωσε ο Singer. Και εδώ θα πρέπει να προσδιοριστεί μια ασφαλής και βιώσιμη επιλογή για τις ενδιαφερόμενες.
Συνέδριο από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου στη Βιέννη
Στο συνέδριο, αρκετές χιλιάδες συμμετέχοντες θα συναντηθούν στη Βιέννη μεταξύ 12 - 15 Μαρτίου για να εξετάσουν, να ταξινομήσουν και να συζητήσουν τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα στον τομέα του καρκίνου του μαστού και στη συνέχεια να καταλήξουν σε συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα για τους γιατρούς που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα και τους πάσχοντες. Singer: "Η Διεθνής Διάσκεψη για τον Καρκίνο του Μαστού στο St. Gallen είναι για το επιστημονικό της πεδίο κάτι σαν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για τις επιχειρήσεις".
Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Eμβολιασμός ενηλίκων
Ε. Περάκης στο iatronet.gr: Συνταγογράφηση για τον ασθενή, όχι για το υπουργείο και τη γραφειοκρατία
Αγρίνιο: Στην Αθήνα διακομίζεται 38χρονος που έφαγε χταπόδι με άγκιστρο [εικόνα]