Περισσότερα από 230 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Οι γυναίκες αυτές - παρά το ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία - ζουν και στην Ευρώπη. "Ο λόγος είναι οι παγκόσμιες μεταναστευτικές κινήσεις", δήλωσε η Μαρλέν Κέλερ, σύμβουλος της οργάνωσης Terre de Femmes, στο Katholische Nachrichten-Agentur (KNA) για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ), σύμφωνα με το Kathpress.

Από τη μία πλευρά, γυναίκες από χώρες όπως η Σομαλία -όπου σχεδόν κάθε γυναίκα πλήττεται- έρχονται στη Γερμανία. "Αλλά υπάρχουν και ανεπίσημες ενδείξεις ότι πραγματοποιείται στη Γερμανία. Για παράδειγμα, λαμβάνουμε αναφορές από γραφεία πρόνοιας νέων και άλλους επαγγελματίες, αλλά όχι επίσημες αναφορές". Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες κορίτσια μεταφέρονται στις χώρες καταγωγής τους για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με την ειδικό, χρειάζονται συζητήσεις και εκπαιδευτικό έργο στις αντίστοιχες κοινότητες για να μειωθεί ο αριθμός. "Οι άνθρωποι μιλούν για ποινική ευθύνη. Ακόμη και αν το αδίκημα λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό, αλλά ο ενδιαφερόμενος ζει στη Γερμανία, το αδίκημα μπορεί να διωχθεί ποινικά".

Η απειλή του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων ως δίωξη συγκεκριμένου φύλου αποτελεί επίσης έναν πιθανό λόγο για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία.

Κατά την ευαισθητοποίηση, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν οι σωματικές και ψυχολογικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. "Αυτές συχνά δεν συνδέονται με τη διαδικασία". Οι άνδρες πρέπει επίσης να συμμετέχουν. "Συχνά είναι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αλλά δεν συμμετέχουν ιδιαίτερα".

Σύμφωνα με την Keller, το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται πρόσφατα αυξήθηκε από 200 σε 230 εκατομμύρια - ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιπτώσεων είναι υψηλός - οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού στις χώρες όπου ο ακαρωτηριασμός αυτός εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Σε ορισμένες κοινότητες, παραμένει κοινωνικός κανόνας. Αλλού, οι αριθμοί μειώνονται.

Ένα επιτυχημένο μοντέλο είναι το κράτος του Νίγηρα στο Σαχέλ, το οποίο ποινικοποίησε τον ακρωτηριασμό το 2003. Οι ακτιβιστές έκαναν επίσης εκστρατεία για τον τερματισμό του. Το αποτέλεσμα: σύμφωνα με τη UNICEF, μόνο το 2% των γυναικών εκεί εξακολουθούν να πλήττονται.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξελίξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πέρυσι, η Γκάμπια θέλησε να άρει την απαγόρευση, αλλά οι διαμαρτυρίες το απέτρεψαν. Οι αντίπαλοι της απαγόρευσης ήταν συντηρητικοί μουσουλμάνοι που δικαιολογούσαν την παράβαση με το επιχείρημα της "θρησκευτικής καθαρότητας" και της προστασίας των "πολιτιστικών κανόνων και αξιών".

Σύμφωνα με την Κέλερ, υπάρχουν θρησκευτικές κοινότητες που περιγράφουν την πρακτική ως "θρησκευτικό καθήκον". "Ταυτόχρονα, υπάρχουν ισχυρές φωνές σε όλες τις παγκόσμιες θρησκείες που μιλούν εναντίον της".

Πηγές:
Katholische Nachrichten-Agentur

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τεχνητή Νοημοσύνη και καινοτόμες μέθοδοι βελτίωσης της γονιμότητας στο διεθνές forum που πραγματοποιείται στην Ελλάδα
Ε.Σ.Α.μεΑ.:  Απογοητευτική η κατάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη για τα άτομα με αναπηρία  
Μια νέα αρχή: Σπάμε τον κύκλο της εφηβικής παραβατικότητας