Τα ακουστικά βοηθήματα φαίνεται πως είναι αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση της μοναξιάς στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ηλικιωμένοι στους οποίους δόθηκαν ακουστικά βοηθήματα διατήρησαν περισσότερους φίλους έναντι άλλων που δεν έλαβαν τέτοια, αναφέρουν ερευνητές στο JAMA Internal Medicine.

Διατήρησαν κατά μέσον όρο έναν επιπλέον άνθρωπο στο κοινωνικό τους δίκτυο σε διάστημα 3 ετών σε σύγκριση με ομάδα που έλαβε μόνο συμβουλές για υγιή γήρανση.

Η μοναξιά και η απώλεια ακοής έχουν συνδεθεί με κατάθλιψη, καρδιοπάθεια, νοητική έκπτωση και πρόωρο θάνατο.

Η ακοή παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία και τους κοινωνικούς δεσμούς και άνθρωποι με δυσκολία στην ακοή μπορεί να πασχίζουν να διατηρούν σχέσεις.

Για την κλινική δοκιμή, ερευνητές παρακολούθησαν 1.000 άντρες και γυναίκες με απώλεια ακοής στις ΗΠΑ.

Στους μισούς, ηλικίας 70 έως 84 ετών, δόθηκαν ακουστικά βοηθήματα και εξατομικευμένες οδηγίες από ειδικό. Οι υπόλοιποι έλαβαν συμβουλές για υγιή γήρανση, όπως για άσκηση και στρατηγικές για επικοινωνία με γιατρούς, αλλά δεν έλαβαν ακουστικά βοηθήματα.

Οι ερευνητές μέτρησαν την κοινωνική απομόνωση των συμμετεχόντων παρακολουθώντας πόσο τακτικά περνούσαν χρόνο με άλλους και αξιολόγησαν το μέγεθος της ποικιλίας των κοινωνικών τους δικτύων.

Πριν την έρευνα, συμμετέχοντες στις 2 ομάδες ανέφεραν ότι αισθάνονταν το ιδιο μόνοι.

Tρια χρόνια αργότερα, τα σκορ μοναξιάς βελτιώθηκαν ελαφρά σε αυτούς που έλαβαν ακουστικά βοηθήματα, ενώ επιδεινώθηκαν ελαφρά σε αυτούς που δεν έλαβαν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ακύρωση συνάντησης μέχρι νεωτέρας
Oι 50 γίγαντες του φαρμάκου
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα