Nέα έρευνα του University of Surrey ανακάλυψε ότι οι φλαβανόλες, ουσίες που περιέχονται στο κακάο, το τσάι, τα μήλα και τα σταφύλια, ενδεχομένως μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και την υγεία των αγγείων.
Η μελέτη, στο European Journal of Preventive Cardiology, ανέλυσε στοιχεία 145 ερευνών και ανακάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση φλαβανολών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με υπέρταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μέση επίδραση στη μείωση ήταν συγκρίσιμη με αυτή που προκαλείται από ορισμένα φάρμακα.
Οι φλαβανόλες φάνηκε επίσης ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία. Η βελτίωση συνέβη ανεξάρτητα από αλλαγές στην πίεση υποδεικνύοντας πιο ευρεία θετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα.
Η Christian Heiss, δήλωσε οτι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η ενσωμάτωση μικρών ποσοτήτων τσαγιού, μήλων, σκούρας σοκολάτας ή σκόνης κακάο σε καθημερινή, ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να δίνει ωφέλιμες ποσότητες φλαβανολών, δήλωσαν ερευνητές.
Αν και δεν αποτελούν υποκατάστατο για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή τη διατροφική συμβουλή, η περίληψη περισσότερων τέτοιων τροφών στην καθημερνή ρουτίνα θα μπορούσε να είναι πολύτιμη πρόσθεση στον υγιεινό τρόπο ζωής. δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα, αν και υποσχόμενα χρειάζονται περαιτέρω εξέταση.
Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Νέοι κανόνες προσαρμοσμένοι στις νέες τεχνολογίες
Ευεξία για άνδρες μετά τα 50