Η ενασχόληση με τα φυτά δεν συνέβαινε αποκλειστικά για λόγους γεωργίας και επιβίωσης. Ανέκαθεν οι χώροι με φυτά λειτουργούσαν όχι μόνο ως μέρη καλλιέργειας, αλλά και ως ευκαιρίες για χαλάρωση, συγκέντρωση και επαφή με τη φύση, όπως φυσικά και με άλλους ανθρώπους. Σήμερα, μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή τη δραστηριότητα ακόμη και μέσα στην καθημερινότητα ενός διαμερίσματος, χωρίς απαραίτητα να διαθέτουμε κήπο.
Η φροντίδα φυτών, είτε πρόκειται για γλάστρες στο μπαλκόνι είτε για ένα μικρό εσωτερικό χώρο με πρασινάδα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους.
Ποια είναι τα οφέλη της ενασχόλησης με φυτά για την ψυχική υγεία;
Βελτιώνει τη διάθεση
Η εστίαση σε ήπιες δραστηριότητες, όπως το πότισμα ή η μεταφύτευση, μπορεί να μειώσει αρνητικές σκέψεις και να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ήρεμοι. Ακόμα και η απλή παρουσία φυτών γύρω μας συχνά αρκεί για να μειωθεί το στρες.
Ενισχύει την αυτοεκτίμηση
Το να βλέπουμε τα αποτελέσματα της φροντίδας μας, για παράδειγμα ένα φυτό που ανθίζει και μεγαλώνει, ενισχύει το αίσθημα αυτοπεποίθησης και μας δίνει έναν μικρό μεν αλλά ουσιαστικό λόγο να νιώσουμε περήφανοι.
Βελτιώνει τη συγκέντρωση
Αν δυσκολευόμαστε να εστιάσουμε σε καθημερινές δραστηριότητες, η ενασχόληση με φυτά μάς βοηθά νιώσουμε περισσότερο παρόντες στη δεδομένη στιγμή. Μαθαίνουμε να παρατηρούμε, να περιμένουμε και να αντιδρούμε με προσοχή, μειώνοντας την παρόρμηση να αποσπαστούμε.
Προσφέρει ήπια σωματική δραστηριότητα
Η μετακίνηση γλαστρών, το φύτεμα ή το καθάρισμα είναι μορφές ήπιας άσκησης. Ακόμα και αν δεν μας αρέσει το γυμναστήριο, η κίνηση που προκύπτει από τη φροντίδα των φυτών μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη για τη διάθεση, τη μνήμη και τη σωματική υγεία.
Ενισχύει την κοινωνική σύνδεση
Όταν συμμετέχουμε σε συλλογικούς χώρους με πράσινο ή συζητούμε με άλλους που μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον, δημιουργούνται δεσμοί. Αυτοί οι κοινωνικοί δεσμοί λειτουργούν υποστηρικτικά και βελτιώνουν συνολικά την ψυχική μας υγεία. Συνεπώς, γιατί να μη μιλήσετε με τους υπόλοιπους ενοίκους στην πολυκατοικία σας για να διατηρείτε ένα κοινόχρηστο μποστάνι στην ταράτσα;
Συμβουλές για να το κάνετε πιο σωστά
- Είναι φυσιολογικό κάποια φυτά να μην αναπτύσσονται όπως περιμέναμε. Ίσως ποτίζουμε υπερβολικά ή ελάχιστα, φυτεύουμε σε λάθος εποχή ή επιλέγουμε σημείο με ακατάλληλο φωτισμό. Ακόμα και όταν προσέχουμε, μπορεί να αντιμετωπίσουμε έντομα, ασθένειες ή προβλήματα με το έδαφος. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποτύχαμε. Κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία για μάθηση.
- Η επαφή με το χώμα ή τα λιπάσματα μπορεί να ενέχει κάποιους κινδύνους, όπως ερεθισμούς δέρματος, μολύνσεις από μικρόβια μέσω πληγών, ακόμα όμως και πόνους στη μέση λόγω σκυψίματος ή ακατάλληλων στάσεων. Επίσης, σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει η πιθανότητα τσιμπημάτων από έντομα. Για να μειώσουμε αυτούς τους κινδύνους:
- Φοράμε γάντια και προστατευτικά ρούχα
- Πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά την εργασία
- Καθαρίζουμε συχνά τα εργαλεία μας
- Αποφεύγουμε να εισπνέουμε σκόνη από κομπόστ ή χώμα
- Τεντωνόμαστε πριν και μετά τη δραστηριότητα.
- Να μην ξεχνάτε ότι ενώ η ενασχόληση με φυτά είναι ευεργετική, δεν μπορεί από μόνη της να υποκαταστήσει την ψυχοθεραπεία ή την ιατρική φροντίδα. Αν παρατηρούμε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης που εμποδίζουν τη λειτουργικότητά μας, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε ειδικό.
Πηγές:
W|ebmd
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΕΣ: Ενημερωτική εκστρατεία για το μελάνωμα και τον καύσωνα στη Θεσσαλονίκη
Νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών
Ακύρωση συνάντησης μέχρι νεωτέρας