Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και σε πολλές ακόμη λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι το χρειαζόμαστε τακτικά από τις τροφές που καταναλώνουμε. Ευτυχώς, μπορούμε να το βρούμε φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα η έλλειψη να μην είναι συχνό φαινόμενο.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να βάλουμε ακόμα περισσότερα υγιή τρόφιμα στην καθημερινότητά μας και να της δώσουμε λίγη ακόμα ποικιλία.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, με μία κούπα ψιλοκομμένο να προσφέρει περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών μας. Παράλληλα, περιέχει ωφέλιμα λιπαρά, φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Σπανάκι
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου. Όταν το καταναλώνουμε μαγειρεμένο, μια μερίδα μπορεί να καλύψει μέχρι και το 37% των ημερήσιων αναγκών μας. Ωστόσο, όταν το τρώμε ωμό, η ποσότητα που απορροφάται είναι μικρότερη.
Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι πλούσιες τόσο σε μαγνήσιο όσο και σε κάλιο, που και τα δύο είναι σημαντικοί ηλεκτρολύτες. Μία μερίδα προσφέρει σχεδόν το 10% των αναγκών μας σε μαγνήσιο και είναι εξαιρετική επιλογή για ενυδάτωση και αποκατάσταση μετά από έντονη εφίδρωση ή άσκηση.
Ενταμάμε
Τα πράσινα φασολάκια σόγιας, γνωστά ως ενταμάμε, προσφέρουν σχεδόν το 25% των ημερήσιων αναγκών μας σε μαγνήσιο ανά μερίδα. Περιέχουν επίσης φυτικές πρωτεΐνες, φολικό οξύ, σίδηρο και κάλιο.
Κολοκύθα
H κολοκύθα έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και μπορεί να χωρέσει σε πολλά πιάτα. Μία μερίδα μαγειρεμένης κολοκύθας καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε μαγνήσιο και είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών A και C. Μπορούμε να τη μαγειρέψουμε στον φούρνο, στον ατμό ή να τη βάλουμε σε σούπες και σαλάτες.
Μήλα
Τα μήλα, αν και περιέχουν μικρότερες ποσότητες μαγνησίου σε σύγκριση με άλλα φρούτα, μπορούν να συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη του μετάλλου. Επιπλέον, συμβάλλουν στην ενυδάτωση, καθώς αποτελούνται κατά μεγάλο ποσοστό από νερό, και η κατανάλωσή τους με την φλούδα συμβάλλει στο να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες σε φυτικές ίνες.
Αγκινάρες
Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και βιταμίνες C και K. Μία μαγειρεμένη μερίδα καλύπτει περίπου το 17% των ημερήσιων αναγκών μας.
Αρακάς
Μία μερίδα μαγειρεμένου αρακά μπορεί να προσφέρει περίπου το 15% των αναγκών μας σε μαγνήσιο. Περιέχει επίσης βιταμίνη C, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος B, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καθιστώντας τον ιδανική επιλογή για χορτοφάγους.
Παντζάρια
Τα παντζάρια, εκτός από το μαγνήσιο, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και συχνά καταναλώνονται και σε μορφή σκόνης, ενισχύοντας την κυκλοφορία και την αποκατάσταση μετά την άσκηση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί