Ο απογευματινός υπνάκος μπορεί να φαίνεται ελκυστικός σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, αλλά αυτοί οι σύντομοι ύπνοι μπορεί να έχουν υψηλό κόστος.
Άτομα με συγκεκριμένους τύπους σύντομου ύπνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έκθεση που πρόκειται να ανακοινώσουν ερευνητές σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM).
«Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, που είχαν ακανόνιστα μοτίβα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κοιμόντουσαν περισσότερο γύρω στο μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής», δήλωσε η Chenlu Gao, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.
Τα ευρήματα αμφισβητούν ολόκληρη την έννοια του «δυναμωτικού υπνάκου».
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 86.500 ατόμων από τη UK Biobank.
Οι συνήθειες ύπνου αυτών των ανθρώπων παρακολουθήθηκαν για μια εβδομάδα χρησιμοποιώντας συσκευές καρπού και οι ερευνητές τις συνέκριναν με αρχεία θανάτων. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 63 έτη κατά τη στιγμή που καταγράφηκε ο ύπνος τους.
Σχεδόν 5.200 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια 11ετούς παρακολούθησης, ανέφεραν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου για:
• Άτομα που είχαν την τάση να κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Άτομα των οποίων τα μοτίβα ύπνου παρουσίαζαν συχνές διακυμάνσεις.
• Άτομα που κοιμόνταν μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.
Ο υπνάκος που διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα που υπονομεύει την πιθανή χρησιμότητα μιας σιέστας, ανέφεραν ερευνητές.
«Είναι ενδιαφέρον ότι τα δεδομένα που δείχνουν κινδύνους που σχετίζονται με τον μεσημεριανό ύπνο γύρω στο μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα έρχονται σε αντίθεση με όσα γνωρίζουμε σήμερα για τον μεσημεριανό ύπνο, επομένως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτή τη σύνδεση», δήλωσε η ερευνήτρια.
Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Δώσε αίμα, δώσε ελπίδα: Μαζί σώζουμε ζωές''
Αλκοόλ και στυτική δυσλειτουργία: Πώς συνδέονται;
Από τη βελόνα στη ζωή: Όσα δεν σου είπε ποτέ κανείς για την εμπειρία της αιμοδοσίας