Οι γιατροί προειδοποιούν για έναν παραγνωρισμένο περιβαλλοντικό κίνδυνο. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ακόμη και φαινομενικά μικρές ποσότητες ρύπων μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα άτομα που προσβάλλονται χάνουν τη μνήμη τους ή δεν μπορούν να κινηθούν σωστά.

Ο τρόπος ζωής και τα γονίδια έχουν επίσης μεγάλη επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου, δήλωσε η Eva Schäffer από την Κλινική Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Schleswig-Holstein στο Κίελο στο περιοδικό "Der Spiegel": "Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι και οι περιβαλλοντικές τοξίνες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών".

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε γήπεδα γκολφ συνδέονται με αυξημένα ποσοστά νόσου του Πάρκινσον, μιας νόσου που προκαλεί την καταστροφή συγκεκριμένων νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την κινητική λειτουργία.

Σύμφωνα με μια άλλη αμερικανική μελέτη, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών παραπονιούνται συχνά για προβλήματα με τις νοητικές τους ικανότητες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μικροπλαστικά που προέρχονται από τη θάλασσα ενδέχεται να παίζουν κάποιο ρόλο.

Οι τοξικές ουσίες καταστρέφουν τον εγκέφαλο ήδη από την παιδική ηλικία, σύμφωνα με την τοξικολόγο Lilian Calderón-Garcidueñas από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα στο Μισούλα, που κατάγεται από το Μεξικό.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές μελέτες στην πρωτεύουσα του Μεξικού και έχει βρει ανησυχητικά στοιχεία.

Η έκθεση σε μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης προκαλεί ήδη σε παιδιά και εφήβους χαρακτηριστικά στον εγκέφαλο που είναι τυπικά για το Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ. "Η βασική υπόθεση ότι η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας της νευροεκφύλισης δεν μπορεί πλέον να υποστηριχθεί", αναφέρει η Calderón-Garcidueñas σε πρόσφατο άρθρο της.

"Οι αλλαγές αρχίζουν νωρίς στην παιδική ηλικία και είναι μη αναστρέψιμες".

Οι βλαβερές επιπτώσεις εξηγούνται επίσης από το γεγονός ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια και οι λιποδιαλυτές ρύποι μπορούν να διεισδύσουν πιο εύκολα από ό,τι θεωρούταν στο παρελθόν μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και κατά μήκος των νευρικών οδών στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου υπερβαίνονται τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους κινδύνους, η νευρολόγος Schäffer από το Κίελο συνιστά να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε. Επιπλέον, η ειδικός συνιστά μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής κάνει τον εγκέφαλο συνολικά πιο ανθεκτικό, ακόμη και έναντι των ρύπων από το περιβάλλον.

Πηγές:
Der Spiegel

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη