Η διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη συσσώρευση χρόνιων παθήσεων σε ηλικιωμένους ενήλικες, ενώ οι προφλεγμονώδεις δίαιτες την επιταχύνουν. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη του Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging.

Οι ερευνητές διερεύνησαν πώς τέσσερις διαφορετικές δίαιτες επηρεάζουν τη συσσώρευση χρόνιων παθήσεων σε ηλικιωμένους ενήλικες. Τρεις από τις δίαιτες που μελετήθηκαν ήταν υγιεινές και επικεντρώνονταν στην πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, ακόρεστων λιπαρών και μειωμένη πρόσληψη γλυκών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και βουτύρου/μαργαρίνης. Η τέταρτη δίαιτα, ωστόσο, ήταν προφλεγμονώδης και επικεντρώθηκε στο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα γλυκά ποτά, με χαμηλότερη πρόσληψη λαχανικών, τσαγιού και καφέ.

Λίγο πάνω από 2.400 ηλικιωμένοι ενήλικες στη Σουηδία παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ακολούθησαν υγιεινή διατροφή είχαν βραδύτερη ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Αυτό ίσχυε για καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια, αλλά όχι για ,υοσκελετικές νόσους. Όσοι ακολούθησαν την προφλεγμονώδη δίαιτα, από την άλλη πλευρά, αύξησαν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

''Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην επίδραση της ανάπτυξης πολυνοσηρότητας σε ηλικιωμένους πληθυσμούς'', δήλωσε ο Adrián Carballo-Casla.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα της ομάδας είναι να εντοπίσει τις διατροφικές συστάσεις που μπορεί να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μακροζωία και τις ομάδες ηλικιωμένων που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από αυτές, με βάση την ηλικία, το φύλο, το ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο και τις χρόνιες παθήσεις τους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λάρισα: Ανοικτή συζήτηση κατά της διάλυσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου
Προχωρημένες επαφές για πώληση της Innovis Pharma
Πρώτη προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχιάτρους του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ)