Σε νέα μελέτη του University of California- Davis, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση-ξινολάχανο- μπορεί ενδεχομένως να υποστηρίζει το βλεννογόνο του εντέρου και να μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα.
Η Maria Marco, δήλωσε ότι λίγο ξινολάχανο θα μπορούσε να έχει οφέλη. Θα πρέπει να σκεφτούμε σχετικά με την περίληψη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στην τακτική διατροφή μας, πρόσθεσε, και όχι μόνο ως γαρνιτούρα στο χοτ ντόγκ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Food Microbiology και έδειξε ότι η ζύμωση μετατρέπει το λάχανο σε κάτι πιο ισχυρό.
Όταν το ωμό λάχανο μετατρέπεται σε ξινολάχανο παράγει ουσίες που ενδεχομένως ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή και προάγουν υγιές πεπτικό σύστημα.
Τα οφέλη φαίνονται μόνο μετά από ζύμωση. Το ωμό λάχανο δεν έχει την ίδια επίδραση.
Οι ερευνητές επίσης δοκίμασαν χωριστά, ουσίες ξινολάχανου για να διαπιστώσουν αν κάποια από αυτές ήταν υπεύθυνη για την επίδραση στην υγεία, αλλά μόνη της δεν επιδρούσε καμμία.
Ο πλήρης συνδυασμός ουσιών που δημιουργείται κατά τη ζύμωση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στο έντερο.
Η μελέτη έδειξε ότι αγορασμένες από μαγαζιά μερίδες είχαν τα ίδια προστατευτικά για το έντερο αποτελέσματα όπως και οι εκδοχές του εργαστηρίου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο αλλά σύντομα ακολουθούν μελέτες στους ανθρώπους.
Πηγές:
Food Microbiology
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί