Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης (HRT) μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μετά τη διακοπή της θεραπείας ο κίνδυνος αυξάνεται. Μακροπρόθεσμα, όμως, οι πρώην χρήστες φαίνεται να επωφελούνται σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν λαμβάνουν HRT.
Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης (HRT) ενδείκνυται συνήθως σε γυναίκες με έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και εφιδρώσεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Η θετική επίδραση στην πρόληψη των καταγμάτων έχει αποδειχθεί σε μελέτες. Ωστόσο, πώς εξελίσσεται ο κίνδυνος μετά τη διακοπή της HRT; Διάφορες μελέτες παρέχουν ενδείξεις, αλλά τα δεδομένα είναι εν μέρει ασυνεπή και οι περίοδοι παρατήρησης είναι πολύ σύντομες.
Στην μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που μόλις δημοσιεύθηκε, μια ομάδα με επικεφαλής την Δρ. Yana Vinogradova διερεύνησε την εξέλιξη του κινδύνου κατάγματος μετά τη διακοπή της HRT σε μια μελέτη περίπτωσης-ελέγχου με βάση δεδομένα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).
Μέσω της πύλης "Clinical Practice Research Datalink" (CPRD) είχε πρόσβαση σε εκτενή δεδομένα για την περίοδο από το 1998 έως το 2023.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι αν και ο κίνδυνος κατάγματος μετά τη διακοπή της HRT αυξάνεται αρχικά σημαντικά, στη συνέχεια μειώνεται σημαντικά.
Συνολικά, περίπου 650.000 γυναίκες έλαβαν θεραπεία για κάταγμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν 2,3 εκατομμύρια γυναίκες χωρίς κατάγματα κατά την ίδια περίοδο.
Η μέση ηλικία κατάγματος ήταν 68,5 έτη. Το 21,6% των γυναικών που υπέστησαν κάταγμα κατά τη διάρκεια της μελέτης έλαβαν HRT για μέσο όρο 3,6 έτη. Στην ομάδα χωρίς κατάγματα, το ποσοστό αυτό ήταν 21,9% για μέσο όρο 3,9 έτη.
Η ομάδα των ερευνητών συνέκρινε, αφενός, τη μονοθεραπεία με οιστρογόνα με τη συνδυαστική θεραπεία με οιστρογόνα και γοναδίνη και, αφετέρου, εξέτασε τη διάρκεια της HRT (κάτω ή πάνω από πέντε έτη) καθώς και το χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της θεραπείας (ένα έως δέκα έτη και πάνω από δέκα έτη).
Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έλαβαν HRT, ο συνολικός κίνδυνος κατάγματος κατά τη διάρκεια της HRT μειώθηκε κατά 25%.
Ωστόσο, η προστασία χάθηκε μετά τη διακοπή των ορμονών: ένα έως δέκα χρόνια μετά τη διακοπή της HRT, ο κίνδυνος κατάγματος αυξήθηκε σημαντικά και ήταν υψηλότερος από τον κίνδυνο των γυναικών που δεν έλαβαν θεραπεία.
Ο κίνδυνος κατάγματος αυξήθηκε εν μέρει απότομα κατά το πρώτο έτος, ανάλογα με τη διάρκεια της προηγούμενης θεραπείας, για παράδειγμα έως και 65% μετά από HRT διάρκειας άνω των πέντε ετών. Μετά από βραχύτερη HRT, ο κίνδυνος αυξήθηκε έως και 29%.
Ωστόσο, μετά από δέκα χρόνια, ο κίνδυνος μειώθηκε και τελικά ήταν χαμηλότερος από τον κίνδυνο των γυναικών που δεν έλαβαν θεραπεία. Το αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο όταν οι γυναίκες είχαν λάβει θεραπεία για περισσότερο από πέντε χρόνια (9 έως 14%).
Αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις βραχύτερης θεραπείας, η τιμή ήταν 2 έως 3% χαμηλότερη από εκείνη των γυναικών που δεν είχαν λάβει HRT.
Συνεπώς, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από ένα εν μέρει σημαντικά μειωμένο κίνδυνο κατάγματος στην ηλικία, ακόμη και μετά τη διακοπή της HRT.
Αυτή η πιθανότητα περιλαμβάνει και τις γυναίκες που διέκοψαν τη HRT μετά από μικρότερο χρονικό διάστημα λόγω ανησυχιών για παρενέργειες.
Ωστόσο, κατά την κρίσιμη φάση μετά το τέλος της ορμονικής θεραπείας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην οστική πυκνότητα και να ληφθούν προληπτικά μέτρα.
Πηγές:
Pharmazeutische Zeitung
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη