Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να εξηγεί την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό υποδηλώνει μια ανάλυση της "Nurses Health Study II" στο "JAMA Oncology"

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται με έτοιμα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς περαιτέρω προετοιμασία. 

Οι έτοιμες πίτσες από το ψυγείο ή τα έτοιμα γεύματα από το σούπερ μάρκετ είναι νόστιμα και μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα μαζί με κόκα - κόλα ή άλλα γλυκά ποτά, και πριν φτάσει η αίσθηση του κορεσμού, υπάρχει ακόμα χώρος για ένα ή δύο γλυκά από το φούρνο. 

Ένα μειονέκτημα των βιομηχανικά παραγόμενων τροφίμων είναι ότι περιέχουν λίγες φυτικές ίνες, βιταμίνες και πολυφαινόλες, αλλά πολλά ανθυγιεινά λίπη, ζάχαρη, αλάτι και πρόσθετα τροφίμων, όπως γαλακτωματοποιητές και τεχνητά αρώματα, καθώς και γλυκαντικά, τα οποία είναι ύποπτα ότι βλάπτουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Στις συνέπειες περιλαμβάνονται όχι μόνο η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, αλλά πιθανώς και οι καρκινικές παθήσεις του εντέρου, οι οποίες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στις ανεπτυγμένες χώρες σε νεαρούς ενήλικες κάτω των 50 ετών και, συνεπώς, πριν από τις πρώτες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Andrew Chan από το Mass General Brigham Cancer Institute στη Βοστώνη διερεύνησε τη σχέση αυτή με βάση τα δεδομένα της Nurses Health Study II. Οι 97.558 συμμετέχουσες, γεννημένες μεταξύ 1947 και 1964, συμπληρώνουν κάθε 4 χρόνια από το 1991 ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο διατροφής. Επιπλέον, ερωτώνται για τον τρόπο ζωής τους, τις ασθένειες και τις ιατρικές εξετάσεις. Η διατροφή τους αποτελείτο κατά ένα τρίτο από υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σε περισσότερες από 29.000 συμμετέχουσες είχε πραγματοποιηθεί ενδοσκόπηση του κάτω τμήματος του εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών. Σε 1.189 συμμετέχουσες βρέθηκαν πολύποδες και σε σχεδόν 1.600 βρέθηκαν καθιστικές αλλοιώσεις. Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία των συμμετεχουσών στα ιατρικά αρχεία και τα συσχέτισαν με τα στοιχεία σχετικά με τη διατροφή.

Τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν ταξινομήθηκαν σε 4 ομάδες σύμφωνα με την ταξινόμηση NOVA.

Στην ανώτερη ομάδα βρίσκονται τα περισσότερα βιομηχανικά παρασκευασμένα τρόφιμα. Εκτός από τα έτοιμα γεύματα που έχουν χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινά, στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται επίσης γιαούρτια και μούσλι, τα οποία αξιολογούνται θετικά από τους διατροφολόγους. Η ταξινόμηση NOVA είναι επομένως αμφιλεγόμενη, αλλά εύκολη στην εφαρμογή.

Η μελέτη έδειξε ότι στις γυναίκες του πεντημορίου με την υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, οι κολπικές εκκρίσεις ήταν 45% πιο συχνές. Η προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων 1,45 ήταν σημαντική με ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 1,19 έως 1,77.

Οι καθιστικές βλάβες δεν συσχετίζονταν με τη συχνή κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων, με προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων 1,04 [0,89; 1,22].

 Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει αιτιώδη συνάφεια. Ωστόσο, χάρη στις λεπτομερείς ερωτήσεις, ο Chan μπορεί να λάβει υπόψη μια σειρά από άλλες πιθανές αιτίες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι άλλοι διατροφικοί παράγοντες (φυτικές ίνες, φολικό οξύ, ασβέστιο και βιταμίνη D) ή ακόμη και μια ανθυγιεινή διατροφή σύμφωνα με το "Alternative Healthy Eating Index–2010-Score".

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ορισμένες συγκεκριμένες ιδιότητες των υψηλής επεξεργασίας τροφίμων στο έντερο προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών παθήσεων, των οποίων προδρόμος είναι οι πολύποδες. Ωστόσο, η χονδροειδής κατάταξη της ταξινόμησης NOVA δεν επιτρέπει τον προσδιορισμό των αιτιολογικών ουσιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη