Ακόμα και χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνoϊού, η φυσική κατάσταση των παιδιών και των εφήβων στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, σύμφωνα με μια μελέτη.
Ειδικά όσον αφορά την αντοχή, τα επίπεδα δεν έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στα προ πανδημίας επίπεδα, ανακοίνωσε την σήμερα το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών (BIB) στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Για την ανάλυση εξετάστηκαν δεδομένα από περισσότερα από 270.000 παιδιά και εφήβους από 17 ευρωπαϊκές χώρες.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η λεγόμενη καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση των παιδιών και των εφήβων μειώθηκε, δηλαδή η ικανότητα του σώματος να τροφοδοτείται επαρκώς με οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Ιδιαίτερα μειωμένη ήταν η αντοχή, η οποία απαιτείται για παράδειγμα στο τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς και η ταχύτητα, για παράδειγμα στο σπριντ. Οι χώρες με αυστηρότερα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό επηρεάστηκαν περισσότερο σε αυτό το σημείο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι τιμές της ταχύτητας ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα, ενώ η αντοχή παρέμεινε περιορισμένη. Οι τιμές αντοχής ήταν ιδιαίτερα χαμηλές κυρίως στα κορίτσια όλων των ηλικιακών ομάδων, καθώς και στους εφήβους ηλικίας 13-19 ετών και των δύο φύλων.
Σύμφωνα με το BIB, η φυσική κατάσταση είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες για την τρέχουσα και μελλοντική υγεία των παιδιών και των εφήβων.
Η υστέρηση στην αντοχή μπορεί να συμβάλει μακροπρόθεσμα σε υψηλότερο επιπολασμό ασθενειών και να ενισχύσει περαιτέρω τις υπάρχουσες ανισότητες στον τομέα της υγείας. Οι πολιτικοί, τα σχολεία, οι αθλητικοί σύλλογοι και οι γονείς καλούνται λοιπόν να αναλάβουν δράση.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι σχολικές δραστηριότητες και οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στο να ενσωματώνουν ξανά την τακτική άσκηση στην καθημερινότητα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη