Οι γιατροί πάντα περιορίζουν τη διατροφή των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνους του αίματος, για να τους προστατεύσουν από τροφιμογενείς ασθένειες, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο.

Μια δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει την έκθεση σε τροφιμογενή παθογόνα προστατεύει αποτελεσματικά τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για λευχαιμία, από σοβαρές λοιμώξεις, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 17 Δεκεμβρίου στο Journal of Clinical Oncology.

«Δεδομένων των στοιχείων από αυτή τη μελέτη, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το τρέχον πρότυπο περίθαλψης», δήλωσε ο συν-επικεφαλής ερευνητής Ji-Hyun Lee, καθηγητής βιοστατιστικής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

«Αυτή η μελέτη παρέχει πραγματικά κρίσιμες πληροφορίες για ασθενείς που είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις», πρόσθεσε ο Lee.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε μια εποχή που ορισμένοι γιατροί αμφισβητούν το κατά πόσον η διατροφή - η οποία απαγορεύει τα ωμά φρούτα και λαχανικά, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις μη καλά μαγειρεμένες ζωικές πρωτεΐνες - είναι υπερβολικά περιοριστική και θα μπορούσε να συμβάλει στην κακή διατροφή μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε εντατικές θεραπείες για τον καρκίνο, ανέφεραν ερευνητές.

Αυτή η «ουδετεροπενική» δίαιτα πήρε το όνομά της από την ουδετεροπενία.

Η χημειοθεραπεία καταστέλλει αυτά τα κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης, ανέφεραν οι ερευνητές. Ο σοβαρότερος κίνδυνος μόλυνσης προέρχεται από γαστρεντερικές ασθένειες που προκαλούνται από μικρόβια σε άψητα τρόφιμα.

Ωστόσο, η ουδετεροπενική δίαιτα εφαρμόζεται εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα χωρίς αποτελέσματα κλινικών δοκιμών να την υποστηρίζουν, σημείωσαν οι ερευνητές.

Για τη νέα μελέτη, περισσότεροι από 200 νοσηλευόμενοι ασθενείς με λευχαιμία τυχαιοποιήθηκαν είτε στην ουδετεροπενική δίαιτα είτε σε μια πιο φιλελεύθερη δίαιτα, ενώ υποβάλλονταν είτε σε χημειοθεραπεία είτε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Η πιο ελεύθερη διατροφή ενθάρρυνε τουλάχιστον μία μερίδα φρέσκων φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα και επέτρεπε στους ασθενείς να τρώνε παστεριωμένο γιαούρτι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περισσότερο από το 31% των ασθενών που ακολουθούσαν την πιο ελεύθερη δίαιτα κατέληξαν με σοβαρή λοίμωξη, σε σύγκριση με το 20% εκείνων που ακολουθούσαν την ουδετεροπενική δίαιτα.

Στην πραγματικότητα, η δοκιμή διακόπηκε πρόωρα επειδή οι σοβαρές λοιμώξεις εμφανίζονταν πολύ πιο συχνά μεταξύ των ατόμων που ακολουθούσαν μια ελεύθερη διατροφή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η δοκιμή διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς και στις δύο ομάδες δεν έτρωγαν αρκετές θερμίδες για καλή διατροφή, πιθανώς λόγω παρενεργειών της θεραπείας που προκαλεί ναυτία και απώλεια όρεξης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνταγή: Ταμπουλέ με κινόα
Έμφραγμα: Όλες οι στενώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα
Η τακτική άσκηση επαναπρογραμματίζει τα νεύρα της καρδιάς