Νέα έρευνα, του Florida International University, έδειξε ότι γονείς που βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες είναι πιο πιθανό να βασίζονται στις οθόνες για να ηρεμήσουν ή να απασχολήσουν τα παιδιά τους και είναι λιγότερο πιθανό να θέτουν συνεχή όρια περιορισμού της χρήσης τους.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Family Relations, υποδεικνύουν ότι η βοήθεια στις οικογένειες ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της χρήσης οθονών από τα παιδιά θα μπορούσε να είναι το ίδιο σημαντική με την ενθάρρυνση πιο αυστηρών κανόνων.
Οι ερευνητές εστίασαν σε 822 γονείς στις ΗΠΑ με παιδιά 4 έως 8 ετών, εξετάζοντας πώς τα διάφορα είδη γονεϊκού στρες επηρεάζουν τις συνήθειες της οικογένειας στη χρήση οθονών.
Γονείς που ένιωθαν συναισθηματική δυσφορία ήταν λιγότερο πιθανό να επιβάλλουν συστηματικά χρονικά όρια για τις οθόνες, ενώ όσοι πιέζονταν από τη συμπεριφορά του παιδιού τους ήταν περισσότερο πιθανό να χρησιμοποιούσαν οθόνες για να διαχειριστούν δύσκολες στιγμές.
Η Enid Moreira δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε τη σημασία του στρες των φροντιστών όσον αφορά αποφάσεις για το πώς χρησιμοποιούν τα παιδιά τις οθόνες, κάτι σημαντικό επειδή δείχνει την ανάγκη να υποστηρίζονται οι φροντιστές όσο και τα παιδιά.
Αντί να λένε στους γονείς απλώς να περιοριστεί ο χρόνος στις οθόνες, οι ερευνητές λένε ότι οι οικογένειες θα πρέπει να εστιάζουν στην επιλογή μέσων με ουσιαστικό περιεχόμενο και κατάλληλο για την ηλικία των παιδιών.
«Με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε για τη διατροφή, μπορούμε να σκεφτούμε ότι το ψηφιακό περιεχόμενο είναι κάτι που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο υγιεινό», δήλωσε η Moreira.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρήση οθόνης για να ξεπεραστεί μια δύσκολη στιγμή δεν είναι εγγενώς βλαπτική. Η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι να βοηθηθούν οι γονείς να κάνουν αυτές τις στιγμές πιο στοχευμένες, επιλέγοντας υψηλής ποιότητας περιεχόμενο και δημιουργώντας υγιείς συνήθειες στην παρακολούθηση των μέσων, που να ταιριάζουν με την πραγματικότητα της οικογένειας.
Για γονείς που αισθάνονται ότι μόλις τα καταφέρνουν, η απάντηση δεν είναι αυστηρότεροι κανόνες αλλά καλύτερη υποστήριξη. Η Shayl Griffith δήλωσε ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να φοβούνται να ζητούν βοήθεια.
Πηγές:
Family Relations
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τσίμπησε έντομο το παιδί μου: είναι απλή ενόχληση ή αλλεργική αντίδραση;
Τα καθημερινά βήματα για υγιή, ενυδατωμένη και ισορροπημένη επιδερμίδα
Βασιλακόπουλος : Στο «κόκκινο» η Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου