Είναι δύσκολο τον χειμώνα να βγείτε για τρέξιμο, το καταλαβαίνουμε. Όταν ο καιρός είναι ζοφερός, οι δρόμοι κακώς φωτισμένοι και το έδαφος ολισθηρό λόγω φύλλων, είναι λογικό να σκέφτεστε παραπάνω το αν θα βγείτε για τρέξιμο.

Ωστόσο, αν πραγματικά θέλετε να τρέξετε, ο καιρός δε θα σας σταματήσει. Στην πραγματικότητα, πολλοί δρομείς απολαμβάνουν το χειμερινό τρέξιμο. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα του γυρισμού στο σπίτι μετά από το τρέξιμο στο κρύο. Και με τη σωστή προετοιμασία, θα το χαρείτε κι εσείς.

Πρώτα η ασφάλεια

Το πιο σημαντικό θέμα είναι να παραμείνετε ασφαλής. Δεδομένου ότι το χειμώνα τρέχετε στο σκοτάδι, είναι σημαντικό να βρείτε τα κατάλληλα μέρη για να τρέξετε.

"Τα αυτοκίνητα και οι πεζοί πρέπει να σας βλέπουν, να φοράτε φακό στο κεφάλι και τον κατάλληλο ρουχισμό", λέει η Laura McConville, personal trainer. "Μπορείτε να τρέξετε με έναν φίλο ή τον σκύλο σας ή με κάποια ομάδα από το γυμναστήριο σας. Πάρτε το τηλέφωνό σας μαζί σε περίπτωση που γλιστρήσετε ή πέσετε ή χρειάζεστε βοήθεια."

Γενικά, είναι καλό να επιλέγετε καλά φωτισμένες και κατοικημένες περιοχές - τα πάρκα το βράδυ δεν είναι ασφαλή, να τα αποφεύγετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε trackers  στο τηλέφωνό σας και να μοιραστείτε τη διαδρομή με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας, ώστε να γνωρίζουν πού είστε ακριβώς σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά".

Πώς θα ντυθείτε

Το επόμενο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε ντυθεί κατάλληλα, όχι απαραίτητα ζεστά.

Μπορεί να σας φαίνεται ανόητο να βγείτε με σορτς και ελαφριά μακριά μπλούζα μεσ’ το κρύο, αλλά σύντομα θα ζεσταθείτε από την άσκηση. Αν φορέσετε πολλά ρούχα θα ζεσταθείτε, ωστόσο αν ο σκοπός σας είναι να ιδρώσετε, κάντε το σαν τον Ρόκι Μπαλμπόα. Φουτεράκι και από κάτω κολλάν.

Η πιο λογική στρατηγική είναι να φορέσετε ό,τι θα φορούσατε αν η θερμοκρασία ήταν 10 ° C περισσότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, κι ας κρυώσετε λίγο στην αρχή. Θα μπορούσατε πάντα να κάνετε κάποιες δυναμικές εκτάσεις και ασκήσεις σωματικού βάρους πρώτα, έτσι ώστε να θερμάνετε τους μύες σας και να αυξήσετε τη θερμοκρασία σας.

Έχετε κίνητρο

Για πολλούς υποψήφιους - ειδικά το χειμώνα - η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διατήρηση των κινήτρων σας. Δύο βασικές στρατηγικές είναι είτε να θέσετε έναν στόχο, ή να τρέχετε μαζί με άλλους ανθρώπους.

"Ο στόχος σας μπορεί να είναι ένας μαραθώνιος", λέει ο Rogers. "Ό, τι ταιριάζει σε εσάς, Το θέμα είναι με αυτόν τον τρόπο να εντάξετε το τρέξιμο στη ρουτίνα σας. Αν συναντιέστε μια ή δύο φορές την εβδομάδα με φίλους ή μια ομάδα που τρέχει μπορεί επίσης αποτελέσει ένα καλό κίνητρο."

Συνειδητοποιείστε γιατί τρέχετε

Ένα άλλο ισχυρό κίνητρο είναι να σκεφτείτε γιατί τρέχετε εξαρχής. Η τακτική άσκηση έχει πολλά καλά τεκμηριωμένα οφέλη, τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα, και ακόμη και λίγο τζόκινγκ σε τακτικά χρονικά διαστήματα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η μετάβαση από την αδράνεια σε 30 λεπτά την εβδομάδα άσκηση, θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό », λέει. Έτσι, ακόμα και αν δεν φτάνετε τον στόχο των 150 λεπτών αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, τα τριάντα λεπτά είναι καλή αρχή· το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου.

Δείτε αλλιώς το χειμερινό τρέξιμο. Υπάρχει αυτή η ικανοποίηση που παίρνει ο άνθρωπος από την ύπαιθρο, ο φρέσκος αέρας, ακόμα και η ευκαιρία να τραβήξετε φωτογραφίες. Το τρέξιμο δεν πρέπει ποτέ να σας φαίνεται αγγαρεία. Κι αν το απολαμβάνετε, δε θα σας φανεί υποχρέωση, αλλά διασκέδαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ