Οι διατάσεις ανοίγουν τους μυς και αποτρέπουν τους τραυματισμούς που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το stretching ως το βασικό είδος προπόνησής τους. Ωστόσο, πολλοί κάνουν κάποια λάθη που μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο σώμα. Δείτε ποια λάθη είναι αυτά:

1. Διατάσεις χωρίς προθέρμανση

Γνωρίζετε τη σημασία της προθέρμανσης πριν από την άσκηση; Το ίδιο ισχύει και για τις διατάσεις. Βοηθά στην προετοιμασία των μυών για διατάσεις αυξάνοντας τη ροή του αίματος και κάνοντας τους μυς πιο εύκαμπτους. Μην πηγαίνετε απευθείας στις διατάσεις, αν δε ζεστάνετε πρώτα το σώμα σας. Οι μύες με το ζέσταμα χαλαρώνουν και μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμών.

 2.  Κάνετε τις λάθος διατάσεις

Πόσα είδη διατάσεων γνωρίζετε; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο τύποι διατάσεων που πρέπει να κάνουν σύμφωνα με το επίπεδο φυσικής τους κατάστασης. Εδώ είναι οι δύο τύποι:

- Στατικές διατάσεις

Οι στατικές διατάσεις είναι όταν βρίσκεστε σε μία στάση για να επιμηκύνετε έναν συγκεκριμένο μυ ή περιοχή μέχρι να αισθανθείτε ότι τεντώνεται. Τα στατικά τεντώματα είναι ιδανικά για μετά την προπόνηση, για ταχύτερη ανάρρωση και μειωμένη μυϊκή κόπωση.

- Δυναμικές διατάσεις

Οι δυναμικές διατάσεις πραγματοποιούνται εν κινήσει. Αυτός ο τύπος διατάσεων περιλαμβάνει κινήσεις που θα κάνατε στην προπόνησή σας και, ως εκ τούτου, είναι ιδανικός για πριν την προπόνηση ώστε να προετοιμάσετε τους μυς και τις αρθρώσεις.

3. Υπερβάλετε

Δεδομένου ότι οι διατάσεις χαλαρώνουν, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν τεντώσει τους μυς τους υπερβολικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχισμένο μυ και να προκαλέσει οξύ πόνο. Να είστε ευγενικοί με τους μυς σας. Μπορείτε να επαναλάβετε τις διατάσεις εάν εξακολουθείτε να νιώθετε σφιχτούς τους μυς σας, αλλά μην ωθείτε το σώμα σας πέρα ​​από τα όριά του.

4. Αναπηδάτε

Δεν πρέπει να αναπηδάτε ενώ κάνετε διατάσεις. Γενικά, όταν αναπηδάτε, οι μύες σφίγγονται για να προστατευθούν από τραυματισμό. Η αναπήδηση κατά τη διάρκεια των διατάσεων μπορεί να προκαλέσει συγκρουόμενες κινήσεις με αποτέλεσμα να τραβηχτεί κάποιος μυς.

5. Δεν τεντώνεστε συχνά

Πρέπει να κάνετε διατάσεις για να μειώνετε την ευλυγισία των μυών και την κινητικότητα των αρθρώσεων. Αν δεν τεντώνεστε  συχνά θα υποφέρετε από δυσκαμψία η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο πόνο. Θυμηθείτε, οι διατάσεις είναι απαραίτητες.

6. Τεντώνετε έναν τραυματισμένο μυ

Εάν νομίζετε ότι οι διατάσεις θα θεραπεύσουν έναν τραυματισμένο μυ, κάνετε λάθος. Αντιθέτως θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Ένας τραυματισμένος μυς απαιτεί ξεκούραση για να θεραπευτεί από μόνος του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή