Ο χειμώνας μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να βγείτε από το σπίτι και να κάνετε δραστηριότητες που καίνε πολλές θερμίδες αλλά παράλληλα προσφέρουν πολλά οφέλη υγείας.

Το ice skating, snowboard και ski μπορεί να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο, να αποφύγετε την παγίδα του καναπέ, ακόμα και αν ο καιρός είναι λίγο πιο δροσερός.

Ice skating

To ice skating είναι μορφή αερόβιας άσκησης όπως το περπάτημα, κολύμπι, τρέξιμο με πολλά καρδιοαναπνευστικά οφέλη. Είναι μια δραστηριότητα στην οποία πραγματοποιείται κίνηση πάνω στον πάγο με την βοήθεια των παγοπέδιλων. Δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και μπορεί να γίνει από όλες τις ηλικίες ατομικά ή ομαδικά.

Σε πιο προχωρημένο επίπεδο μπορεί να γίνει απαιτητική άσκηση αν κατά την διάρκεια εκτελούνται άλματα, στροφές, ταχύτητα. Επαγγελματίας ή αρχάριος μπορεί να επωφεληθεί κάνοντας ice skating

Ποια είναι τα οφέλη

Το ice skating γυμνάζει όλο το σώμα και ιδιαίτερα τους μυς των κάτω άκρων. Οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μυς δραστηριοποιούνται ώστε να υπάρχει σωστή στάση του σώματος. Παράλληλα βελτιώνεται η αντοχή, μυϊκή δύναμη και η ισορροπία του σώματος.

Το ice skating είναι αερόβια άσκηση και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς υπολογίζεται ότι μια για 1 ώρα ice skating ήπιας έντασης δαπανώνται 316 kcal.( για άτομο 70 kg )

Τι να προσέξω πριν ξεκινήσω ice skating

Η εκμάθηση του ice skating είναι σχετικά απλή και διασκεδαστική. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο ice skating είναι η πτώση. Για να προστατευτείς από δυσάρεστους τραυματισμούς συστήνεται να γίνονται εισαγωγικά μαθήματα εκμάθησης.

Είναι σημαντικό στα πρώτα μαθήματα να μαθαίνεις να πέφτεις σωστά και να ξέρεις να προστατεύεις το κεφάλι σου κατά την πτώση και τα δάχτυλα από τα παγοπέδιλα. Επέλεξε σωστό νούμερο στα παγοπέδιλα, ζεστή ενδυμασία και γάντια.

Προσπάθησε να ελέγχεις τον χώρο γύρω σου, να σέβεσαι τον χώρο των άλλων και να αποφεύγεις τον συνωστισμό

Snowboard

Το snowboard είναι ένα ευχάριστος τρόπος να ασκηθείς και να βελτιώσεις την υγεία σου. Χρησιμοποιείται σανίδα με ειδικές μπότες στην οποία πρέπει να μάθεις να ισορροπείς . Συνδυάζεται δηλαδή το skateboard και το surfing αλλά στο χιόνι.

Είναι ιδιαιτέρα απαιτητική άσκηση και συστήνεται η εκμάθηση σωστής τεχνικής ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού.

Ποια είναι τα οφέλη

Είναι αερόβια άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα και την καρδιά.

Με το snowboard δραστηριοποιούνται οι μυς των χεριών και των ποδιών για να βοηθήσουν στην ισορροπία του σώματος και να δώσουν διαφορετική κατεύθυνση στο σώμα όταν χρειαστεί. Οι μυς του κορμού,κοιλιακοί και ραχιαίοι, συσπώνται για να κρατήσουν τον κορμό όρθιο.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πραγματοποιείτε σε εξωτερικό χώρο με αποτέλεσμα να προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση, να βελτιώνει τη διάθεση και να μειώνει άγχος της καθημερινότητας. Υπολογίζεται ότι μια για 1 ώρα SNOWBOARD μέτριας έντασης δαπανώνται 389 kcal.

(για άτομο 70 kg).

Τι να προσέξω πριν ξεκινήσω snowboard

Η υπερβολική ταχύτητα και η απώλεια έλεγχου του σώματος μπορούν να προκαλέσουν πτώσεις και σοβαρούς τραυματισμούς στο snowboard. Γι αυτό το λόγο η εκμάθηση σωστής τεχνικής από εξειδικευμένο εκπαιδευτή είναι πολύ σημαντική για τους αρχάριους.

Οι αρχάριοι είναι σημαντικό να μαθαίνουν να πέφτουν, να σηκώνονται, να ελέγχουν το σώμα τους όταν κινούνται με τη σανίδα και τέλος να αποφεύγουν εμπόδια και περιοχές απαγορευμένες ή με συνωστισμό. Σωστός ρουχισμός και εξοπλισμός είναι απαραίτητος.

Σκι

Το σκι είναι από τα πιο δημοφιλή σπορ του χειμώνα. Συνδυάζει διάφορες κινήσεις που απαιτούν συντονισμό του σώματος, ισορροπία και μυϊκή αντοχή. Είναι ένα άθλημα αναψυχής, όμως για κάποιους ανθρώπους αποτελεί τρόπο ζωής. Εκτός από άθλημα αναψυχής προσφέρει και πολλά οφέλη υγείας.

Όπως και στα άλλα σπορ του χειμώνα αν δεν εκτελεστεί σωστά και χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταπόνηση του σώματος. Υπολογίζεται ότι μια για 1 ώρα SΚΙ ήπιας έντασης δαπανώνται 367 kcal. (για άτομο 70 kg).

Ποια είναι τα οφέλη

Το σκι είναι αερόβια άσκηση που δυναμώνει τους μυς του σώματος, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Γίνεται με το βάρος του σώματος το οποίο βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και άρα στην πρόληψη οστεοπόρωσης κυρίως για τις γυναίκες.

Απαιτεί ισορροπία, συντονισμό, ευκινησία και αντίληψη του χώρου. Χαρακτηριστικά της φυσικής μας κατάστασης που χειροτερεύουν καθώς μεγαλώνουμε, αλλά μπορούν να διατηρηθούν αν το σκι γίνεται από νεαρή ηλικία. Το σκι είναι εξαιρετικός τρόπος διασκέδασης και κοινωνικοποίησης καθώς έχει αμέτρητους θαυμαστές.

Τι να προσέξω πριν ξεκινήσω ski

Αν είσαι αρχάριος για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού πρέπει να γίνουν μαθήματα από έμπειρο δάσκαλο που θα σε μάθει να ισορροπείς, να σταματάς και να πέφτεις σωστά. Είναι σημαντικό ο ρουχισμός και ο εξοπλισμός να είναι ανάλογος με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του αθλούμενου.

Προσπαθήστε να ξεχωρίζετε τα σήματα και να αποφεύγετε τις απαγορευμένες πλευρές του βουνού. Τέλος, ελέγξτε το σώμα σας και την ταχύτητ;a σας και επιλέξτε αρχικά να κάνετε σκι με παρέα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]